StoryEditor

Časovaná bomba včera nevybuchla

10.12.2007, 23:00
10. december sa včera mohol stať pamätným dňom pre albánsku časť Kosova, no zároveň aj pravdepodobnou rozbuškou etnického konfliktu so Srbmi.

Stačilo iba jednostranne vyhlásiť nezávislosť tejto autonómnej juhosrbskej provincie, ktorá sa stáva nočnou morou celej Európskej únie. Problém sa však odkladá, Kosovo aj po včerajšku zostáva súčasťou Srbska. Avšak iba s časovým odkladom...
Čakanie na máj
"Nezávislosť, nezávislosť!", znelo pritom včera metropolou juhorsbskej provincie Kosovo. Asi tisíc kosovských Albáncov tak prišlo do ulíc podporiť svojich politických lídrov, ktorí sa už takmer dva roky snažia vyjednať pre nich samostatný štát a odtrhnutie sa od Srbska.
Aj keď včera vypršala lehota, dokedy sa mali Belehrad a Priština spolu s vyjednávačmi z USA, EÚ a Ruska dohodnúť na budúcom štatúte provincie, Kosovo zostalo zdržanlivé. A to aj napriek hrozbám, že tak Kosovo urobí, ak nedôjde k dohode.
Priština však teraz nerieši, či tak má urobiť, ale kedy sa tak stane. "Zatiaľ nemáme špeciálny dátum. Teraz sa rýchlo rozhodneme, kedy nezávislosť vyhlásime, a potom požiadame, aby nás uznali jednotlivé krajiny sveta. To sa stane už veľmi skoro," povedal v exkluzívnom rozhovore pre HN poradca kosovského prezidenta Skender Hyseni. Podľa pozorovateľov sa tak môže stať do mája budúceho roka.

Komentár HN:
Kosovo? Európa hrá vabank

Teplo, teplejšie, horúco. A v prípade juhosrbskej provincie Kosovo dokonca pekelne horúco. Pekné slovo na to majú aj Česi: „přihořívá“. Stačí malá iskra a… Balkán by mohol opäť zažiť nový konflikt, ktorý by sa pokojne mohol podobať tomu z konca 90. rokov.

 Taká malá inšpirácia

Lídri kosovských Albáncov vyhlasujú, že ďalšie kroky urobia v spolupráci s USA a EÚ. Washington už dal najavo, že v jednostrannom vyhlásení nezávislosti problém nevidí, keďže boli vyčerpané všetky možnosti. Naopak, úniu Kosovo rozdeľuje.
Na včerajších rokovaniach šéfov diplomacií EÚ rozhodne proti nezávislosti Kosova otvorene vystúpil Cyprus. S jednostranným aktom nezávislosti nesúhlasilo zatiaľ ani Slovensko. Podľa analytikov to súvisí s obavami našich elít, že naši Maďari sa začnú pokúšať o autonómiu. "To, čo sa momentálne odohráva v Kosove, dávajú do súvislosti s maďarsko-slovenskými vzťahmi a so situáciou na južnom Slovensku," povedal pre HN politológ Grigorij Mesežnikov.

Prečítajte si aj:
Kosovskou Prištinou znelo: „Nezávislosť“

Včera vypršal mandát tzv. trojky diplomatov pre Kosovo. Správa vyjednávačov z Európskej únie, Spojených štátov a Ruska je už na stole generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Trojka v pomerne stručnom dokumente uvádza zoznam riešení, ktoré na štvormesačných rozhovoroch zazneli, a konštatuje, že obe strany sa aj napriek početným návrhom nepohli zo svojich východiskových pozícií. Belehrad síce Albáncom ponúkol mnohé ústupky, nevzdal sa však slova „autonómia“. Kosovskí Albánci naďalej neakceptujú nič iné než nezávislosť provincie. Rozhovory boli neúspešné a jednota nevládne ani v tom, ako ďalej. Belehrad chce pokračovať v rozhovoroch, zatiaľ čo Albánci pripravujú proces vyhlásenia nezávislosti.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Žiť so Srbmi nie je pre nás ľahké, ale musíme sa to naučiť

Rozhovor. Poradca kosovského prezidenta a hovorca kosovsko-albánskych vyjednávačov Skender Hyseni pre HN:

Padajú nové dátumy o vyhlásení nezávislosti Kosova. Kedy to teda bude?
Zatiaľ nemáme špeciálny dátum. Dnes (včera, pozn. red.) vypršala lehota dlhých vyjednávaní, ktoré trvali viac ako dva roky. Inštitúcie Kosova teraz rýchlo rozhodnú, kedy ju vyhlásia, a potom požiadame o uznanie jednotlivými krajinami. To sa stane už veľmi skoro.
Budete čakať na rozhodnutie v Bezpečnostnej rade OSN? Do akej miery je pre vás dôležité?
Samozrejme, chceme všetko urobiť v tesnej spolupráci a koordinácii s našimi kľúčovými spojencami vo svete, na prvom mieste s Washingtonom a Bruselom.
Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Srbsko stráca svoju kolísku

Srbi sa s Kosovom nechcú rozlúčiť hlavne preto, lebo sa tu písali dôležité míľniky ich národných dejín. Toto neveľké územie medzi Srbskom, Albánskom, Čiernou Horou a Macedónskom bolo v priebehu stáročí dejiskom veľkých bitiek. Najslávnejšia z nich je bitka na Kosovom poli. V júni 1389 v nej bojovali Srbi proti tureckej armáde. Vtedy vznikla legenda o Kosove ako kolíske srbskej kultúry a civilizácie.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Slováci sa na Kosovo pozerajú cez svoj maďarský komplex

Na nezávislé Kosovo sú v Európe rozdielne názory. Slováci a niekoľko ďalších štátov by s uznaním jednostranne vyhlásenej samostatnosti mali problém. Iné krajiny by však privítali, keby sa horúca otázka vyriešila čím skôr osamostatnením spornej provincie. Šéfovia európskych diplomacií sa touto témou zaoberali včera v Bruseli. Náš minister zahraničných vecí Ján Kubiš už viackrát zopakoval názor, že slovenská diplomacia uprednostňuje koordinované riešenie. „Máme problém s jednostrannými krokmi, ktoré v sebe majú výbušný potenciál. Nemusia síce viesť k nejakým krízam, ale majú ho,“ povedal minulý týždeň Kubiš.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Kto žije v Kosove

Podľa údajov štatistického úradu v Kosove z roku 2005 sa počet obyvateľov Kosova odhaduje od 1,9 do 2,2 milióna obyvateľov rôznych etník. Z tých je až 92 percent Albáncov, štyri percentá Srbov, a zvyšok sú Bosniaci, Čiernohorci, Rómovia a Turci. Sever tejto juhosrbskej provincie má vlastnú vládu, infraštruktúru, inštitúcie a dominujú v ňom etnickí Srbi. Ide o okres Mitorvica a sever mesta Kosovská Mitrovica. Juh provincie obývajú Albánci. Albánci sú sunitskí moslimova. Vzťah kresťansko-ortodoxných Srbov ku Kosovu je veľmi silný. Moslimských Albáncov považujú za cudzí národ, ktorý na územie nemá právo. Kosovskí Albánci majú najväčší prírastok v Európe.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:36