StoryEditor

Štát nešetrí. Nakupuje limuzíny

02.06.2009, 00:00

Štát vyhlasuje, že v čase krízy šetrí na nákupe nových áut, no realita je iná. Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD) si tento rok dohodlo nákup za takmer 20 miliónov eur (602 miliónov korún). Jeho stranícky kolega z rezortu financií Ján Počiatek zas obstarával limuzíny Škoda Superb v hodnote 103-tisíc eur (3 milióny korún). Vyplýva to z výpisov Vestníka verejného obstarávania.

Šetrenie - nešetrenie
Práve ministerstvo financií pred niekoľkými dňami HN tvrdilo, že v rámci šetrenia obmedzili nákupy akýchkoľvek áut či techniky. "Je to pre ministerstvo pôdohospodárstva. Tieto autá boli objednané ešte v roku 2008, úhrada bola zrealizovaná v prvom štvrťroku 2009. Ministerstvo od minulého decembra autá nenakupovalo,“ argumentuje hovorca rezortu Miroslav Šmál. Vlani v auguste rezort uzavrel rámcovú dohodu na 110 áut Škoda Superb za 3 milióny eur. Dodáva ich spoločnosť Danubiaservice.

Striekačky za milióny
Cisternové striekačky, osobné či záchranárske autá do tunela - to všetko si zas objednalo ministerstvo vnútra. "V roku 2009 sme nenakúpili ani jedno auto,“ uviedol najprv hovorca Erik Tomáš. Oznámenia vo Vestníku však hovoria o opaku. "Za rok 2009 došlo k plneniu rámcovej dohody. Nemôžu preto tvrdiť, že nenakupovali,“ povedala pre HN riaditeľka odboru vestníka a zoznamov z ÚVO Drahomíra Juríková.

Tomáš neskôr priznal, že rezort podpísal zmluvu na nákup 55 striekačiek v hodnote 17,6 milióna eur (530 mil. korún) s českou spoločnosťou THT. Tvrdí však, že zatiaľ nebola zrealizovaná ani jedna platba. "Hádam nenecháme zhorieť ľudí. Ide o hasičské autá, ktoré boli absolútne nevyhnutné. Hasičská technika si vyžaduje obnovu.“

Tomáš tiež argumentoval, že väčšina hasičských áut bude tento rok zaplatená z povinného zmluvného poistenia. "Sú to mimorozpočtové zdroje, netýka sa to priamo rozpočtu ministerstva vnútra.“ Ministerstvo vnútra taktiež HN tvrdilo, že nákupy áut stopli. "Išlo o obmedzenie investičných akcií a nákupov automobilovej techniky, ako i obmedzenie domácich i zahraničných ciest.“

Vestník však hovorí aj o troch hasičských autách za 2,2 milióna eur (66 miliónov korún) od firmy Stražan, s ktorou ministerstvo vnútra uzavrelo rámcovú dohodu ešte v roku 2007. Ide pritom o firmu, ktorá figurovala aj v kauze hasičských striekačiek za exministra Vladimíra Palka. Tá vtedy získala zákazku priamym zadaním, čo napadol Úrad pre verejné obstarávanie. Rezort pod vedením Palka vtedy dostal 12-miliónovú pokutu (398 miliónov eur).

Od nákupu ďalších áut sa rezort dištancuje. "My ako ministerstvo vnútra realizujeme obstarávania aj pre iné rezorty a úrady. Dali peniaze, objednali si a my sme to len obstarali,“ povedal Tomáš. Jedno z obstarávaných áut VW Passat tak putovalo pre Ústavný súd. Vo vestníku však figurujú aj dve Škody Octavie či tri automobily Kia ceed. "Čo sa týka osobných áut, sú určené na pracovné účely pre bezpečnostnú zložku štátu,“ dodal Tomáš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:44