StoryEditor

Zvýšený počet reumatikov súvisí najmä so starnutím populácie

21.09.2007, 11:52
Autor:
TASRTASR

Aj keď sa počet ľudí, ktorí sú postihnutí reumatickými chorobami na Slovensku dlhodobo výraznejšie nemení, sú ochorenia, ktoré sú na vzostupe. Ide najmä o osteoporózu, ktorá sa dotýka žien po 50-ke, či dnu. Zvýšený počet ochorení však súvisí najmä so starnutím populácie.
Ako na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti 51. zjazdu slovenských a českých reumatológov v Banskej Bystrici informoval predseda Slovenskej reumatologickej spoločnosti Jozef Rovenský, na Slovensku má reumatické ochorenie približne 50 000 ľudí. Reumatici trpia jednou z asi 300 reumatických diagnóz.
Veľký pokrok v liečbe týchto ochorení nastal najmä v uplynulých desiatich rokoch, kedy americkí genetici vyvinuli vysoko účinné biologické lieky. Tie sa však na Slovensko dostávajú iba veľmi pomaly. Dôvodom sú najmä vysoké náklady. Liečba jedného pacienta stojí totiž ročne približne pol milióna korún. V súčasnosti sa jej dostáva asi 500 pacientom, prevažne s ťažkými formami reumatizmu. Podľa Rovenského ju však dostane každý, kto ju nevyhnutne potrebuje.
Na Slovensku sa reumatici liečia v jedinom Ústave reumatických chorôb v Piešťanoch, ktorý má 110 lôžok. Ďalšie indikačné centrá sú v Banskej Bystrici a Košiciach. Podľa odborníkov by však krajina mala mať aspoň sto lôžok na jeden milión obyvateľov, tak ako je to vo vyspelých krajinách západnej Európy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 17:10