StoryEditor

Polícia zhabala servery Websupportu

27.06.2007, 12:22
Stránky bežiace na serveroch komerčnej webhostingovej spoločnosti Websupport.sk boli a sú počas dnešného dňa nedostupné. Dôvod je na slovenské pomery nevídaný. Polícia v dopoludňajších hodinách z neznámych príčin zhabala servery spoločnosti. (priebežne aktualizované)

Na provizórnej domovskej stránke Websupportu klienti spoločnosti nájdu len nejasné informácie o vyššie spomínanej udalosti s prísľubom čo najrýchlejšieho vyriešenia tohto stavu a obnovenia prevádzky. Klienti, ktorí u spoločnosti hostovali svoje webstránky nemajú zbytočne telefonovať, pretože Websupport.sk nedisponuje väčším množstvom informácií než sa uvádza na stránke. V prípade dlhšieho výpadku, ktorý bude trvať minimálne počas dnešného dňa, spoločnosť presunie dáta na iné serveri tak, aby webstránky normálne fungovali a boli prístupné ich majiteľom a čitateľom.

Predstavitelia Websupport.sk sú znepokojení postupom polície: „Je nepredstaviteľné, aby polícia zhabala servery komerčného webhostingu bez upozornenia, prípadne žiadosti o informácie o klientovi, ktorý mohol porusiť zákon,” uvádzajú na svojej stránke.

UPDATE (14:29): Podľa neoficiálnych informácií portálu sme.sk zabavenie serverov zrejme súvisí s minuloročným útokom hackerov na Národný bezpečnostný úrad. Michal Truban, majiteľ Websupport.sk totiž zároveň stojí za hackerskou stránkou Blackhole.sk.

UPDATE (17:05): Polícia zhabala serveri Websupportu na príkaz Špeciálnej prokuratúry. Pre sme.sk to potvrdil prokurátor Ján Šanta. Dnes v noci by mali byť obnovené všetky služby na Websupport.sk, polícia totiž prisľúbila vrátenie piatich najdôležiteších serverov ešte dnes, zvyšné servery budú vrátené zajtra, informoval prevádzkovateľ webhostingu na svojej domovskej stránke. Obnoví sa tak prevádzka vyše 3500 webstránok, ktoré na zabavených serveroch hostujú. 

Michal Truban, konateľ spoločnosti Websupport.sk, sa pre spravodajský server Aktualne.sk vyjadril o zásahu polície ako o prvku totalitného režimu. Polícia podľa jeho slov s vlastníkmi serverov odmietala komunikovať. Policia sa v súčasnom štádiu vyšetrovania k celému prípadu nebude vyjadrovať, uviedol hovorca polície Martin Korch.  

UPDATE (28. 6. 2007, 09:20): Webové stránky sú nedostupné ešte aj dnes ráno. Doba výpadku serverov tak prekročila 24 hodín. Firmám, najmä prevádzkovateľom internetových obchodov, tak stále vzrastajú škody, ktoré sa odhadujú na milióny korún. Postup slovenskej polície bol označený za netradičný a necitlivý. Ak by výpadok trval niekoľko dní, likvidačný. 

Prípad budeme aj naďalej monitorovať a správu priebežne aktualizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:50