StoryEditor

Pred dovolenkou do servisu

08.06.2009, 00:00
Autom k moru. Pokazené auto vás v zahraničí môže stáť viac ako doma.

Chystáte sa na dovolenku do zahraničia vlastným autom? Skôr než odídete, nasmerujte si to s ním do servisu. V zahraničí vás prípadná porucha môže vyjsť draho. "Pred dovolenkou je potrebné auto priviezť jednoznačne do servisu,“ upozorňuje Karolína Fedorová z bratislavského BK Servisu. Výmena oleja a filtrov, skontrolované brzdy či prípadná diagnostika auta sú podľa nej základ. "Dofúkajú sa gumy, skontroluje ostrekovač, vymenia kvapaliny a ide sa,“ dodáva majiteľ spoločnosti Autocomp Ivan Anda.

 

Na poslednú chvíľu
Vodiči však podľa neho neraz riešia svoje autá na poslednú chvíľu. "Neodporúčam rozsiahle opravy deň-dva pred dovolenkou. Je to najhorší variant.“ Auto totiž treba po oprave vyskúšať - a nie je vylúčené, že sa na ňom objaví chyba.

"Celá prehliadka netrvá viac ako hodinu. Pokiaľ je auto v poriadku, účtuje sa hodinová sadzba,“ vysvetľuje Fedorová. Cena závisí od typu auta a môže sa pohybovať od 13 do 17 eur. "V niektorých prípadoch sa vykonáva aj diagnostika, či auto nevykazuje nejaké chyby na motore.“ V takom prípade je suma vyššia. Prehliadka spolu s diagnostikou auta vás tak môže vyjsť na 33 eur.

V prípade, že sa vám auto pokazí v zahraničí, je dobré byť vybavený patričnou dávkou trpezlivosti. Oprava nemusí trvať len pár hodín. S autoservisom v zahraničí má skúsenosť aj Milan, ktorý pracuje ako manažér: "S priateľmi sme sa vybrali autom do Litvy. V krajine sa nám však pokazilo auto.“ Hoci autoservis našli, technici mali problém so súčiastkami. "Hrozilo, že sa nám dovolenka predĺži o ďalšie štyri dni.“ Domáci obyvatelia ich však nakoniec odporučili na podnikateľa, ktorý si zriadil autoservis doma v garáži. "Vyšlo nás to však draho.“

Volajte na Slovensko
"Naše servisy sú lacnejšie,“ hovorí Milan Černák zo slovenského Ústredného automotoklubu. V prípade havárie alebo poruchy v zahraničí trvajte na tom, aby vám auto odtiahli do najbližšieho servisu. Nikdy nedovoľte, aby vám zahraničná odťahovka dotiahla auto na Slovensko - odporúča. Takúto ponuku treba odmietnuť, prípadne požiadať, aby vás odtiahli na najbližšie záchytné parkovisko. "Potom je najlepšie kontaktovať slovenskú odťahovú službu,“ dodáva Černák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:23