StoryEditor

Kramplovej odchod od Mečiara sa blíži

18.09.2008, 00:00

Odchod exministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej z postu ústrednej tajomníčky ľudovcov, ale aj zo strany, sa blíži. Podľa informácii HN má zajtra politické grémium strany riešiť jej osud. "Ako ústredná tajomníčka skončí, to je jasné na 110 percent," potvrdil nám vysokopostavený zdroj zo strany, ktorý nechce byť menový. Podľa nášho zdroja má Kramplová ohrozené aj členstvo v strane. "Nie je dobré pre stranu, aby zostávala členkou."
Kramplovej dáva strana na zodpovednosť prijatie sporných darov od invalidného dôchodcu Rudolfa Trávnička či zadlženého podnikateľa Jozefa Oceľa. Rovnako strana dostala peniaze od štátnej firmy, čo je v rozpore so zákonom. Nezvládnuté financovanie strany bol tiež jeden z dôvodov, prečo ju líder HZDS Vladimír Mečiar stiahol z postu ministerky.
Čo ju čaká na grémiu, Mečiar prezradiť nechcel. "Nie som samovládca a nemôžem predchádzať rozhodnutiu tohto orgánu, ale myslím, že bude spravodlivé a rázne." Podľa našich informácií časť ľudovcov zvažuje aj zvolanie mimoriadneho snemu. Tam by podľa všetkého strana volila nové vedenie vrátane ústrednej tajomníčky.

Kramplová počíta so všetkým
Exministerka pôdohospodárstva má indície, že sa niečo chystá, obavy však nemá. "Keď bude táto situácia, viem s tým existovať." Tvrdí, že ju už neprekvapí nič. "Jeden funkcionár v strane robí mimoriadne aktivity na to, aby som nebola ani ústrednou tajomníčkou, ani členkou strany. Nie je to čistá hra." Podľa všetkého mala na mysli podpredsedu strany Miroslava Jureňu. Ten sa k celej veci už nechce vyjadrovať.
Problém u ľudovcov rozpútali finančné dary, ktoré strana prijala v roku 2007. Pred viac ako troma týždňami líder HZDS vyhlásil, že pri prijatí siedmich miliónov korún od Trávnička a štyroch miliónov od Oceľa boli porušené etické zásady a strana ich musí vrátiť. Napriek tomu, že 30-dňová lehota, ktorú dostala Kramplová a hospodár strany Milan Urbáni, uplynie už v sobotu, peniaze stále neboli vrátené. "Pán Urbáni mi má predložiť návrhy a na základe toho ja budem konať alebo nekonať," reagovala Kramplová. Zároveň potvrdila, že obaja darcovia o peniaze prejavili záujem.

HZDS nemá peniaze
O stanovisko sme poprosili aj Urbániho. "Budem mať tlačovku, tam vysvetlím všetko," odvrkol a zabuchol pred nami dvere. Od vypuknutia celej kauzy ešte ako jediný neprehovoril. Pritom práve o ňom sa hovorí ako o človeku, ktorý milióny v igelitke na centrálu strany priniesol.
Kramplová vidí problém strany v peniazoch -- sumu potrebnú na vrátenie (11 miliónov korún) v kase nemajú. Pripustila, že si strana možno bude musieť opäť zobrať pôžičku. "Existuje viacej možností, aké budú, musí rozhodnúť grémium alebo predstavenstvo. Musí to byť v súlade so zákonom." Druhou možnosťou je použiť peniaze, ktoré strana dostáva ako príspevok zo štátneho rozpočtu. S tým však Kramplová nesúhlasí. "Máme schválený rozpočet, takže si nemôžem dovoliť porušiť tieto uznesenia."

Peniaze z igelitky poslanci neriešili
Igelitkovými peniazmi pre HZDS sa včera zaoberal aj parlamentný finančný výbor. Opozícia chcela, aby výbor konštatoval porušenie zákona, keďže Kramplovej podpis na darovacích zmluvách bol overený až po prijatí daru s veľkým časovým odstupom. "Podľa analýzy, ktorú sme si dali vypracovať, bol porušený zákon. Koalícia svojím hlasovaním vlastne odobrila nezákonnosť týchto zmlúv," reagoval poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec.
Koalícia totiž opozičný návrh zmietla zo stola. "Podpis je v poriadku, lebo bol následne overený. Točíme sa v jednom kruhu a gordický uzol sa môže rozťať len vtedy, ak to bude posudzovať nejaký súd," vyhlásil predseda výboru za Smer-SD Jozef Burian. Niekoľkokrát zopakoval, že ak chce, opozícia má možnosť obrátiť sa na súd alebo prokuratúru, aby danú vec prešetrili. "Nevylučujeme ani túto možnosť," odpovedal Štefanec.

Sporné dary ĽS-HZDS
-- 7 miliónov od invalidného dôchodcu Rudolfa Trávnička (nevrátené)
-- 4 milióny od zadlženého podnikateľa Jozefa Oceľa (nevrátené)
-- 50-tisíc od spoločnosti Transpetrol s majetkovou účasťou štátu (vrátené)
-- 50-tisíc od spoločnosti Brantner Nova s majetkovou účasťou mesta Spišská Nová Ves (vrátené)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:32