StoryEditor

Rodičia chcú prísnejší dohľad nad televíznymi programami

19.12.2007, 13:26
Autor:
SITASITA

Európski rodičia si myslia, že v televízii je príliš veľa sexu a násilia. Preto by privítali prísnejší dohľad príslušných orgánov nad TV programom. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorý v 13 európskych krajinách uskutočnili spoločnosti UPC a Research International. Len päť percent bolo za zníženie dozoru nad obsahom relácií. O pozitívnych efektoch sledovania TV je presvedčená väčšina rodičov, ktorých deti dosiahli 18 rokov. Za hlavné výhody považujú podporu všeobecného rozhľadu a jazykových schopností. Takmer polovica Slovákov si myslí, že televízny program nemá žiadny negatívny účinok.
Zhruba polovica slovenských rodičov pozerá televíziu spolu so svojimi deťmi. Väčšina z nich sledovaný program hodnotí s deťmi. Štyria z piatich rodičov sa zúčastňujú pri rozhodovaní o tom, čo budú sledovať. Len 19 percent detí si program vyberá samo. Holanďania, Maďari alebo Belgičania sú zhovievavejší, vo viac ako 40 percentách prípadov rozhodujú o programe samotné deti. Vo Francúzsku rozhoduje o výbere programu až v 96 percentách prípadoch rodičia buď samostatne, alebo spolu s deťmi. Až 79 percent rodičov na Slovensku svojim deťom po navŕšení 18 rokov nezakazuje sledovať žiadne programy.
Takmer 40 percent slovenských detí strávi sledovaním televízie jeden a pol až tri hodiny denne. Pred obrazovku si sadajú hneď po narodení, len 4% si na to musí počkať do dovŕšenia štyroch rokov. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami je to pomerne skoro, napríklad v Nemecku rodičia dovoľujú deťom sledovať televíziu zväčša až od štyroch rokov. Podobne ako v iných európskych krajinách má televízny prijímač v izbe 39 percent detí. Len málo rodičov si uvedomuje, že ich deti môžu vo vlastných izbách sledovať aj programy, ktoré im zakázali.
Informácie agentúre SITA poskytol hovorca spoločnosti UPC Broadband Slovakia Jaroslav Kolár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 05:57