StoryEditor

INEKO: Vláda nerieši nosné problémy spoločnosti

22.05.2008, 10:55
Autor:
SITASITA
Vláda Roberta Fica nerieši takmer žiadne nosné problémy spoločnosti, odďaľuje prijímanie nutných opatrení a len sa pohodlne vezie v rozbehnutom vlaku.

Vyplýva to zo štvrtkovej správy projektu HESO, ktorý zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, a ktorý reflektuje názor hodnotiacej komisie odborníkov na kvalitu a dôležitosť vybraných realizovaných ekonomických a sociálnych opatrení zákonodarnej, výkonnej moci, ako aj rozhodnutí verejných inštitúcií na Slovensku. Podľa názoru hodnotiacej komisie 51 odborníkov, medzi ktorými sú ekonómovia, analytici, právnici, sociológovia, politológovia, odborní žurnalisti, podnikatelia a zástupcovia stavovských organizácií, akademickej obce a tretieho sektora, bol prvý štvrťrok 2008 najhorší od začiatku projektu HESO v roku 2000.

Najprínosnejším opatrením 1. štvrťroka bolo podľa odborníkov zľavenie a zjednodušenie povinností pre niektoré skupiny podnikateľov ohľadne zabezpečovania preventívnych zdravotných prehliadok svojich zamestnancov. Medzi pozitívne hodnotiace opatrenia v prvom kvartáli boli aj deklarácia spoločenskej zhody zaviesť a používať euro na Slovensku a poskytovanie sociálnych štipendií stredoškolákom na jednoročné štúdium na zahraničných stredných školách na roky 2008 až 2011.

Naopak najškodlivejším opatrením z hľadiska miery prínosu k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny bol v prvých troch mesiacoch tohto roka takzvaný zástrčkový zákon, čiže povinnosť platiť koncesionárske poplatky Slovenskej televízii a Slovenskému rozhlasu každou fyzickou osobou, ktorá je odberateľom elektriny a zamestnávateľmi v závislosti od počtu zamestnancov. Ďalšími negatívne hodnotenými opatreniami boli podľa projektu HESO, upevnenie monopolu Slovenskej pošty pri prijímaní alebo dodávaní zásielok do 50 gramov a korešpondencie určenej do vlastných rúk, rozhodnutie o tom, že bratislavské letisko M.R. Štefánika zostane výlučne v štátnych rukách, návrh na zákaz maloobchodného predaja počas niektorých sviatkov a opatrenie, že pri výstupe sporiteľa z druhého piliera dôchodkového zabezpečenia už nemusí byť jeho podpis úradne overený.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:32