StoryEditor

Škandalózne tendre dorieši už Baška

30.01.2008, 23:00
Novým ministrom obrany sa včera definitívne stal Jaroslav Baška zo Smeru-SD, ktorý v rezorte doteraz pôsobil ako štátny tajomník. Vo funkcii vystriedal Františka Kašického, ktorého po demisii kvôli škandálom s predraženými tendrami včera prezident Ivan Gašparovič odvolal.

Vo veku 32 rokov sa Baška stal najmladším členom vlády Roberta Fica. V rezorte obrany sa tak opakuje história: pred dvomi rokmi po tragickej havárii vojenského lietadla AN-24 na miesto Juraja Lišku (SDKÚ-DS) nastúpil vtedy rovnako mladý štátny tajomník Martin Fedor. "Som presvedčený, že poznáte problémy rezortu aj ich riešenia," povedal Baškovi po vymenovaní Gašparovič.
Kto bude novým štátnym tajomníkom rezortu zatiaľ nie je jasné. Exminister Kašický stále nepotvrdil, či sa stane novým veľvyslancom Slovenska pri NATO. "V mojom prípade nehrozí, aby som bol doma. Možno budem pomáhať Slovensku z nejakej inej pozície." Táto alternatíva je podľa premiéra Roberta Fica skutočne v hre.
Baškovou prvou úlohou bude doriešenie problému predražených tendrov. Kontrola troch tendrov na zimnú a letnú údržbu a upratovanie vnútorných priestorov za vyše štyri miliardy korún sa včera skončila. Posledným Kašického krokom v rezorte bolo ich zrušenie. "Aby neboli predmetom ďalšej škandalizácie tohto rezortu." Kvôli mnohonásobne predraženým tendrom Kašický odvolal z funkcie šéfa Úradu správy nehnuteľného majetku Vladimíra Vaska. Podľa Kašického by vinníkov malo byť viac. "Osobne si myslím, že je tam zodpovednosť viacerých ľudí."
Niektorí Baškovi kolegovia z vlády by personálne otázky riešili radikálne. "Všetkých do jedného by som vyhádzal. Nehral by som sa s tým, pretože ja sa nenechám podrážať," zdôraznil vicepremiér Dušan Čaplovič. Baška chce tiež prijať opatrenia, aby sa podobné problémy nezopakovali. "Nevylučujem, že budú ďalšie kontroly, ktoré sa nebudú týkať len týchto sporných tendrov." O všetky tri tendre malo podľa našich informácií záujem aj konzorcium firiem, medzi ktorými je aj spoločnosť Slovclean. Spoločníkom v nej je člen SDKÚ-DS Martin Záhora a firma, v ktorej je konateľom poslanec bratislavského Starého Mesta Martin Borguľa, ktorý kandidoval za koalíciu Smeru, HZDS, SNS, SF a KSS. O zrušení tendrov Záhora ešte oficiálnu informáciu nedostal. "Necháme si spraviť právnu analýzu a potom sa vyjadríme a čakáme aj na stanovisko inšpekcie," reagoval pre HN. V prípade, že rezort vypíše tendre znovu, Slovclean sa podľa Záhoru určite prihlási.

Čo čaká na ministra Bašku:
- nájsť nového štátneho tajomníka
- vyvodiť dôsledky z predražených tendrov
- zabrániť ďalším predraženým nákupom
- nakúpiť dopravné lietadlá
- stiahnuť vojakov zo Sýrie
- rozhodnúť, či pre vojakov nakúpiť Aligátory alebo iné opancierované vozidlá

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:05