StoryEditor

Na Orave vždy dobre nie je

17.10.2007, 00:00
Nadnárodný koncern Punch International chce budúci rok v Námestove prepustiť 320 ľudí. Pre výrobu dielcov pre televízory totiž táto belgická firma dostáva čoraz menej zákaziek.

V regióne pritom pôsobí viacero výrobcov, ktorí spoluprácu s firmou Punch zrušili a niektorí ju ešte môžu zrušiť. Klesajúcu výrobu môže mať na svedomí menší záujem o televízory, ktoré využívajú staršie dielce. Posledné prepúšťanie vo firme sa spájalo s odchodom spoločnosti LG. Phillips Displays, ktorá minulý rok ukončila výrobu. Nasledovala firma Iprod a podobný krok môže urobiť aj OVP Orava, ktorá vyrába len televízory s CRT obrazovkami. Tie už začínajú prehrávať boj s plazmou a LCD.
Punch, jedného z významných investorov na Orave, ktorý pôsobí v Námestove už od roku 2000, zrušenie projektov na výrobu televízorových súčiastok "na lopatky" nepoloží. "Odhadujeme, že ide len o momentálny pokles zamestnancov a spoločnosť či iní nájomcovia v priemyselnom parku vybudovanom firmou Punch prinesú aj ďalšie pracovné príležitosti," konštatuje Michal Foltán, personálny manažér firmy. Dodal, že napriek prepúšťaniu sa firma bude snažiť o prilákanie nových investícií do miestneho priemyselného parku. Samotná spoločnosť sa naďalej spolieha na viaceré projekty v kovo- a agropriemysle, od ktorých očakáva aj nárast v zamestnanosti.
Ešte koncom roka 2005 Punch počítal s tým, že prijme viac ľudí. Spoločnosť vtedy chcela za 2,4 miliardy korún až dva a pol tisíca nových zamestnancov. Štát, ktorý mal tento projekt podporiť, s tým však nesúhlasil, a tak ostalo pri vyše miliardovej daňovej úľave z roku 2001.

01 - Modified: 2003-06-17 20:06:37 - Feat.: 0 - Title: Folz: Investícia svedčí o kvalite partnerstva
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:57