StoryEditor

Harvardy. Širokého polícia nevypočula

07.01.2008, 23:00
Kauza Harvardy, jedna z vôbec najväčších káuz v histórii bývalého Československa, sa po vyše piatich rokoch od obvinenia Viktora Koženého a Borisa Vostrého dostane pred súd. Mestský súd v Prahe by mal začať pojednávať tento prípad už na budúci mesiac.

Pre HN to potvrdil likvidátor Harvardského holdingu Zdeněk Častorál, ktorý na súde zastupuje poškodených. Hlavní aktéri, ktorí podľa polície spôsobili škodu vyše 13 miliárd korún, však pravdepodobne na pojednávaní budú chýbať. Vostrý totiž žije na Belize a súdne konanie voči nemu bude bežať ako voči ušlému. Kožený žije na Bahamách a od apríla minulého roka je po zložení kaucie opäť na slobode. Od júna roku 2006 sa kauza Harvardy pod dohľadom Špeciálnej prokuratúry vyšetruje aj na Slovensku. Polícia začala stíhanie neznámeho páchateľa pre podvod. "Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje," potvrdila pre HN Andrea Polačiková z tlačového odboru policajného prezídia. Podnikateľa Juraja Širokého, ktorý stál za Harvardmi na Slovensku, stále polícia nevypočula.
Pomoc z Česka
Podľa zistení HN boli v poslednom období vypočutí viacerí svedkovia. Polícia získala aj príslušnú dokumentáciu a v súčasnosti sa čaká na právnu pomoc z Českej republiky. Megakauza sa na Slovensko presunula po trestnom oznámení, ktoré podal likvidátor Harvardského holdingu Častorál. Ten už bol dvakrát vypočutý. "Viem, že slovenská polícia požiadala o právnu pomoc z Čiech. Ja som tiež poskytoval nejaké ďalšie informácie." Podľa Častorála malo na Slovensko smerovať približne 50 miliónov amerických dolárov. "Žiaľ, neboli včas zablokované, takže môžu byť rozptýlené do množstva firiem kontrolovaných Druhou strategickou, a. s.," tvrdil vtedy Častorál. Členom predstavenstva tejto firmy je známy podnikateľ a predseda slovenského hokejového zväzu Juraj Široký. Zo sprenevery veľkej časti majetku Harvardov ho pred časom obvinil aj Kožený. Široký to označil za totálny nezmysel. Peniaze podľa neho do spoločnosti prišli na základe riadneho komerčného vzťahu Druhej strategickej s jedným z cyperských trustov. "Na základe toho vzťahu je Druhá strategická poverená vyplácať podielnikov trustu v Česku a na Slovensku, ale hlavne v Česku. Toto robíme," povedal pred časom Široký pre HN.
Hollý: Diskreditácia nevyšla
Podľa predsedu predstavenstva Druhej garantovanej Pavla Hollého podali na Častorála pre jeho vyjadrenia dokonca trestné oznámenie. "Polícia ho však zamietla s tým, že nikomu nevznikla škoda," konštatoval Hollý. Ten po medializácii kauzy hovoril o nátlaku s cieľom zastrašiť štatutárne orgány spoločnosti a vykresliť ju v tom najnepriaznivejšom svetle. "Pokus o zdiskreditovanie im nevyšiel. Polícia im nedala za pravdu, pretože šetrenie nič nepreukázalo." Ako dodal, spoločnosť má riadnu zmluvu s trustmi, že prostriedky tu má na vyplácanie akcionárov. "Ja som ich ani nezdefraudoval. Máme ich riadne v účtovníctve." Približne 240-tisíc akcionárov už podľa neho spoločnosť vyplatila.
Podľa šéfky Dozornej rady Druhej garantovanej Adriany Matisovej polícia Širokého dodnes v súvislosti s prípadom nevypočúvala. "V súčasnosti sa vôbec nič nedeje," povedala pre HN. Ako dodala, pred dvoma rokmi Hollý predkladal všetky doklady.
Širokého firmám sa darí
Široký je už takmer desať rokov šéfom Slovenského zväzu ľadového hokeja. Jeho meno figuruje vo viac než desiatke firiem. Medzi najznámejšie a najväčšie patria žilinský Váhostav, Plastika aj Druhá garantovaná. Všetkým trom sa podľa posledných zverejnených správ v uplynulom období darilo. Hospodársky výsledok Plastiky bol ku koncu septembra minulého roka vyše 34 miliónov korún. Celkové záväzky klesli o vyše 19 miliónov korún. Kladný hospodársky výsledok a stabilnú finančnú situáciu očakávala spoločnosť aj do konca roka. Hospodársky výsledok spoločnosti Váhostav za rok 2006 po zdanení dosiahol 111 miliónov korún. Druhá strategická, ktorá je právnym nástupcom Harvardského dividendového investičného fondu Slovakia, hospodárila vlani s čistým ziskom vo výške 19,5 milióna korún.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Účtovnícke postupy a akcionárske vzťahy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:19