StoryEditor

Fico hľadá spásu v druhom pilieri

16.10.2008, 00:00
Prvý eurorozpočet a prvý rozpočet v čase finančnej krízy, ktorý včera schválila vláda, počíta s príjmami, ktoré nemusia byť isté. Vláda očakáva, že ekonomika bude rásť 6,5-percentným tempom a že z druhého dôchodkového piliera odíde 150-tisíc ľudí.

Komentár HN
Povie Počiatek: opäť najlepší?

Vláda schválila rozpočet verejných financií na budúci rok. Je teda na najlepšej ceste, aby v takejto podobe prešiel aj parlamentom. Opozícia veľa nádejí na úspech v rámci hlasovania parlamentu nemá, veď minulý rok jej koalícia neodobrila ani jediný pozmeňovací návrh.

Tieto položky sú podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho "problémové“. Celkom zrejmý nie je ani pôvod časti peňazí, ktoré vláda pridala rezortom.
Miliardy sem, miliardy tam
Po mesiacoch koaličných rokovaní pridal minister financií poľnohospodárom, učiteľom aj zdravotníkom. Ministri sú spokojní. Výdavky na budúci rok sa oproti prvej verzii zákona roka zvýšili o vyše sedemnásť a pol miliardy korún. Odkiaľ sa vzali, šéf rezortu financií jasne nevysvetlil. Podľa Jána Počiatka sú zložené z viacerých komponentov, ktoré aktualizovali. Valachy tvrdí, že vláda pridala ministerstvám priveľa a mala by byť v čase finančnej krízy opatrnejšia.
Podľa opozície zase kabinet Roberta Fica nemá dobré priority. Predloží preto do parlamentu pozmeňovacie návrhy, ktoré budú myslieť na strednú vrstvu a na rodiny s deťmi.
Odvážny rast
Príjmy rozpočtu stoja na vratkých nohách, tvrdí Valachy. Podľa opozičnej SDKÚ-DS sú tiež nafúknuté a nadhodnotené. Sedem miliárd by napríklad malo pritiecť z otvoreného druhého dôchodkového piliera do štátnej Sociálnej poisťovne. Ak vláda k tomu sporiteľov neprinúti zákonom, odhad je privysoký, prízvukuje Valachy. Podľa opozície je otvorenie účelové, čo vláda odmieta.
Analytik má zároveň pochybnosť o budúcoročných daňových príjmoch, ktoré vláda odhadla pri 6,5-percentnom raste hospodárstva. Bolo by podľa neho korektné, keby si vytvorila rezervu. Minister financií však nevylúčil, že parametre v rozpočte sa ešte pred schválením v parlamentne môžu zmeniť.

Prečítajte si aj:
Štátny rozpočet stojí na vratkých nohách

Vláda včera všetkými hlasmi schválila prvý eurorozpočet a zároveň prvý rozpočet v čase finančnej krízy. Ministerstvá minú 425 miliárd korún, čo je takmer o dvanásť percent viac ako v tomto roku. Kabinet hovorí, že rozpočet je sociálny a myslí aj na ďalší rozvoj ekonomiky postihnutý finančnou krízou. Opozícia s tým nesúhlasí. Podľa nej vláda rozhadzuje na zlé strany a nereaguje na finančnú krízu. Analytik hovorí, že kabinet príjmy nadhodnotil a pridal ministrom priveľa. „Po odrátaní inflácie narastú výdavky reálne asi o deväť percent, čo je veľmi veľa. Pri takomto raste výdavkov môžu byť víťazmi všetky rezorty,“ hovorí Juraj Valachy z Tatra banky. Minister financií Ján Počiatek pripustil, že rozpočet sa ešte môže prerábať.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Fico: Ak by sme chceli, z druhého piliera odíde milión ľudí

Druhý dôchodkový pilier sa otvára len kvôli finančnej kríze, a nie kvôli štátnemu rozpočtu. Zdôraznil to včera predseda vlády Robert Fico. „Tento produkt považujeme stále za najohrozenejší v súčasnej situácii,“ vyhlásil Fico. Budúcoročný rozpočet Sociálnej poisťovne pritom dopredu počíta s tým, že zo systému vystúpi 150-tisíc sporiteľov a do poisťovne tak potečie sedem miliárd korún. Podľa premiéra, ako aj ministra financií Jána Počiatka by mohlo pritom ísť o omnoho vyššie číslo. „Ak by sme chceli, tak z druhého piliera vystúpi 800-tisíc až milión sporiteľov,“ povedal Fico. Minister Počiatek zdôraznil, že v systéme sa nachádza skupina ľudí, ktorej hrozí, že si na svoj dôchodok dostatočne nenasporí.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. apríl 2024 11:00