StoryEditor

SR podpíše dohodu, ktorá by mala skvalitniť strednodobú predpoveď počasia

05.09.2007, 11:11
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika začne spoluprácu s Európskym centrom pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF), ktorá by nám mala priniesť skvalitnenie strednodobých predpovedí. Vyplýva to z Dohody o spolupráci medzi vládou SR a ECMWF, ktorú na svojom dnešnom zasadnutí schválila vláda.
Slovenská republika sa tak zaviazala platiť pravidelný ročný poplatok 2 151 240 korún a k tomu dodatočný vstupný poplatok 8 640 960 Sk, ktorý sa rozloží na obdobie rokov 2008 až 2012. Poplatky budú hradené zo zdrojov Slovenského hydrometeorologického ústavu.
"Problematika strednodobej predpovede nie je v súčasnosti v SR uspokojivo riešená," uvádza sa v dohode s tým, že naše odborné kapacity, výpočtová technika a finančné zdroje nepostačujú. Podľa dokumentu je tak jediným východiskom spoločný prístup k rozvoju problematiky a sústredenie odborných, materiálových a finančných zdrojov do jedného centra. "Takýto spôsob uplatňuje väčšina (aj väčších) krajín," konštatuje sa v materiáli.
Ako ďalej z dohody vyplýva, strednodobé predpovede sú mimoriadne dôležité pre krízový manažment SR, keďže dávajú možnosť predpovedať výskyt a vývoj počasia spôsobujúceho katastrofy vo väčšom časovom predstihu. "Umožní to prijímať účinnejšie opatrenia na ochranu životov a majetku."
Účinná strednodobá predpoveď by mala napomôcť aj aktivitám mnohých hospodárskych a podnikateľských subjektov, ale aj subjektov štátnej správy, ktoré "sú na počasí výrazne závislé". "Ich plánovanie s využitím strednodobej predpovede prináša reálne ekonomické a humánne efekty," konštatuje sa v dohode s dôvetkom, že podľa údajov Svetovej meteorologickej organizácie sa náklady vynaložené na tvorbu strednodobých predpovedí zhodnocujú desaťnásobne.
ECMWF je medzinárodná organizácia združujúca 28 krajín. Založená bola v roku 1975 a prvé predpovede začala operatívne vydávať od augusta 1979. Plné členstvo má v súčasnosti 18 štátov a tie dopĺňa desať krajín, ktoré majú s centrom uzavretú dohodu o spolupráci. Práve do tejto skupiny by sa malo zaradiť aj Slovensko.
Základnými cieľmi centra sú vývoj numerických metód pre strednodobé predpovede počasia, operatívna príprava strednodobých predpovedí a ich distribúcia meteorologickým službám členských štátov, ako aj výskum zameraný na zlepšovanie predpovedí.
Účinnosť dohody, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia, je od 1. januára 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 13:36