StoryEditor

SIS otvorila disk s klientmi nebánk

07.09.2007, 00:00
Prokuratúra a tajná služba už vedia, kto všetko bol klientom skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia -- a kto na nich zarobil. Slovenskej informačnej službe sa podarilo dešifrovať disk, ktorý pred tromi rokmi na prokuratúru priniesol líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

HN to potvrdil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Od riaditeľa Slovenskej informačnej služby som obdržal dešifrovanú kazetu."

Trnka nechce vojnu
Na disku by podľa Trnku mali byť všetky zmluvy a finančné prevody všetkých klientov BMG a Horizontu. "Všetkých, to znamená nielen tých kvázi poškodených." Bude sa tak dať zistiť aj to, kto stál na vrchole pyramídy.

Prokuratúra a tajná služba o konkrétnych menách zatiaľ mlčia. "Ja to určite sprístupňovať nebudem. Nechcem občiansku vojnu v republike," povedal Trnka. Mečiar však ešte v roku 2004 vyhlásil, že v zozname sú aj mená ústavných činiteľov, ktorí mali z nebánk dostávať každý rok 30-percentné výnosy a krátko pred ich krachom si svoje vklady vybrať.

Ďalšie trestné stíhanie?
Trnka pripustil, že s rozkódovaním disku môžu prísť aj ďalšie trestné stíhania. "Už v minulosti som pripustil, že áno." Práve to očakáva aj ústredná tajomníčka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová. "Je dôležité, aby tie informácie boli rozkódované, aby sa mohlo pokračovať vo vyšetrovaní a určiť tých, ktorí majú podiel na tom, že nebankové subjekty padli." Rozkódovanie disku víta aj vládny Smer-SD. Podľa hovorkyne strany Kataríny Kližanovej Rýsovej to bude viesť k objasneniu "tohto závažného podvodu".

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš bol zatiaľ opatrný: "Možno sa niečo podarí zistiť. Ťažko sa mi vyjadruje, keď neviem, čo na tých cédečkách je."

Horizont Slovakia a BMG Invest v číslach

  • stihli od obyvateľov vyzbierať 62,78 miliardy korún
  • uzavreli 856-tisíc zmlúv
  • vyše 53 miliárd použili na spätné vyplatenie vkladov a úrokov
  • Horizont len za roky 1998 až 2000 vykázal kumulované straty na úrovni 6 miliárd korún
  • poškodených bolo 170-tisíc ľudí

Zdroj: hn

Otázniky nad klientmi nebánk vyvolali v minulosti aj spory medzi politikmi. Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac medzi klientov zaradil aj prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten na neho podal žalobu a celá vec sa skončila mimosúdnou dohodou. Súčasný štátny tajomník rezortu životného prostredia Dušan Muňko (Smer-SD) zase ešte v roku 2005 hovoril, že po Bratislave koluje disk s údajmi týkajúcimi sa nebankových subjektov. "V obehu boli tri, ja som si jedno z nich vypočul. Je možné, že je identické s tým, čo majú trestné orgány k dispozícii," povedal včera pre HN. Čo na disku bolo, Muňko konkretizovať nechcel. Disk údajne dostal od advokátov - akých, to nespresnil.

Keď SIS mlčí
Hovorca tajnej služby Karol Sorby sa k tejto téme vôbec nechcel vyjadrovať. Bývalý riaditeľ SIS Ladislav Pittner pre HN povedal, že za rozkódovaním disku stálo vyše ročné 24-hodinové nasadenie pracovníkov tajnej služby. "Je to dobrá správa, ktorá napomôže spravodlivosti. Osobne som ako riaditeľ SIS dohliadal na to, aby sa zohnalo vhodné hardvérové vybavenie." Podrobnosti o počte pracovníkov a počítačov, ktoré na šifre pracovali, Pittner nechcel konkretizovať.

Vyskúšali všetky kľúče
Podľa experta na bezpečnosť informačných systémov Jozefa Vyskoča je jediný spôsob, ako prelomiť PGP šifru, vyskúšať všetky možné kľúče. "Neviem, ktorý variant PGP šifry bol použitý, ale predpokladám, že aspoň 512-bytový, ak nie väčší." V takom prípade by podľa Vyskoča niekoľko tisíc počítačov muselo bežať niekoľko mesiacov až rokov. Keby boli známe indície, ako bol kľúč vyberaný, bolo by to jednoduchšie. "Inak treba kalkulovať s najhoršou možnou možnosťou - že to robil človek so znalosťou veci, ktorý by použil čisto náhodný kľúč."

Otáznik nad odškodnením
Vláda premiéra Roberta Fica si predsavzala odškodniť klientov nebankových subjektov. Predseda vlády už dávnejšie avizoval, že sa na príslušnom zákone, podľa ktorého sa odškodnenie urobí, začne pracovať už tento rok, aby sa v roku 2008 mohlo začať s vyplácaním odškodného. Podľa hovorcu rezortu financií Miroslava Šmála vláda momentálne nič také nepripravuje. "Odškodnenie klientov v prvom rade bude politické rozhodnutie." Či môže disk slúžiť aj ako zdroj informácií pre prípadné dodatočné zdanenie úspešných klientov, tak ako to nedávno načrtol Trnka, povedať nechcel. "Dnes je veľmi predčasné k tomu niečo povedať."

ANKETAMal by sa zverejniť obsah odkódovaného disku, na ktorom sú aj mená úspešných klientov nebánk? - Nie 37 (4%) - Neviem 7 (1%) - Áno 824 (89%) - Je mi to jedno 54 (6%) Hlasovalo 922 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 06:53:16 - Feat.: 0 - Title: Nečakaný priestor i jazdný komfort 02 - Modified: 2005-06-13 06:55:12 - Feat.: 0 - Title: Jedno natankovanie: do Mníchova a späť 03 - Modified: 2005-06-13 06:57:48 - Feat.: 0 - Title: Dynamika ekonomiky pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:39