StoryEditor

Rusko škandál nepoložil, vyzbrojuje ďalej

13.03.2008, 23:00
Alžírsko stíhačky MiG-29 vrátilo pre nízku kvalitu. India aj Slovensko ich napriek tomu chcú. Moskva bude realizovať miliardovú zákazku na modernizáciu 70 indických stíhačiek.

Ruský zbrojný priemysel má vo vrecku ďalší miliardový kontrakt. Moskva by za miliardu dolárov (v prepočte 20,8 miliárd Sk) mala zdokonaliť pre Indiu jej súčasných 70 stíhačiek MiG-29. Podľa hovorcu spoločnosti pôjde o päťročný kontrakt, v rámci ktorého dovybavia stroje nielen výkonnejšími motormi, ale dodajú aj radarové, navigačné a komunikačné systémy. Rusko si tak môže do určitej miery kompenzovať nedávnu blamáž, keď mu Alžírsko minulý mesiac vrátilo 15 podobných stíhačiek z podpísaného kontraktu, ktoré boli dodané v rokoch 2006 - 2007 pre "podradnú kvalitu".

Už vtedy sa vynorili otázky, či je ruský zbrojný priemysel v kríze a krajina tak príde o svoje už sedem rokov trvajúce prvenstvo v predaji zbraní a vojenskej techniky vo svete. A či vysoké ceny energií, dosluhujúce stroje a technika a pomaly nedostatkový vysokokvalifikovaný personál sa podpíšu pod nižšiu kvalitu stíhačiek, medzi nimi aj známych nadzvukových stíhačiek MiG-29. Práve tie v počte 12 kusov napríklad koncom februára "pristáli" aj na Sliači, keď v rámci modernizácie takisto prešli zlepšením komunikačného a nainštalovaním nového navigačného systému. Tieto sú podľa ruskej strany kompatibilnej kvality ako stroje, ktoré využíva NATO. "Áno, vo výzbroji máme 12 kusov zmodernizovaných stíhačiek MiG-29," potvrdil aj HN hovorca Ozbrojených síl Milan Vanga.

Rusko zbrojí a vyváža
Prečo teda Alžírsko poukázalo na podradnú kvalitu, je stále predmetom špekulácií. Ruskí vojenskí experti pripomínajú, že alžírska strana si sama stroje odskúšala, skontrolovala a dokonca ich istý čas po dodávke aj bez problémov používala. Aj preto je vraj podľa analytika Centra pre strategické a technologické analýzy Konstantina Makijenka, ktorého cituje Kommersant daily, pravdepodobnejšie, že veľkú úlohu zohral lobing francúzskych firiem. Alžírsko totiž s Ruskom nezrušilo predchádzajúcu dohodu o technologickej pomoci za 8 miliárd dolárov, v rámci ktorého prevezme aj zlepšené stíhačky MiG-29 M2 či MiG-35. Pritom najväčší štátom kontrolovaný exportér Rosoboronexport dodá tiež jednomiestne MiG-29SMT a dvojmiestne MiG-29UB dohodnuté za 1,28 miliardy dolárov. No na vyplnenie vrátenej dodávky sa už spomínajú práve francúzske stíhačky Rafale, pred ktorými dal Alžír prednosť práve migom - boli lacnejšie a hlavne ich nákupom "splácal" svoj dlh ešte zo sovietskych čias, ktoré teraz vymáha Rusko.

Moskva sa síce už koncom 90. rokov prestala porovnávať s Washingtonom pokiaľ ide o vojenské výdavky. Hoci nástupom Putina sa rozpočet začal dvíhať a na tento rok by podľa údajov ministerstva mal oscilovať okolo 40 miliárd dolárov, stále je to len osmina z amerického rozpočtu. V predaji zbraní, kde najväčšie percento pripadá na Rozoboronexport, však Rusi vysoko vedú. No pravdou je aj to, ako nedávno pre ruské médiá prízvukoval Ivanovov zástupca Vladislav Putilin, že hoci vojenskopriemyselný sektor zvýšil za posledný rok svoj obrat v priemere o 14 percent, v tomto roku sa nepodarí vyplniť firmám štátne zákazky za 800 miliárd rubľov (v prepočte 701,9 miliárd Sk), na nadchádzajúce dva roky je perspektíva ešte horšia. Dokonca aj Rosoboronexport priznal pokles vo vývoze zbraní a vojenskej techniky v minulom roku oproti predchádzajúcemu obdobiu.

Vyfúknuté zákazky
Napriek tomu už dlhodobo patria k najväčším ruským odberateľom Čína, India, Alžírsko, Malajzia, Indonézia a čoraz viac aj Venezuela (pokiaľ ide len o zbrane, je tu celý rad afrických štátov ako Líbya, Etiópia, Angola, Uganda, Maroko, Namíbia, Mozambik a ďalšie). Moskva ďalšiu spoluprácu s Indiou dolaďovala na nedávnom indickom salóne Defexpo. Rusko sa pritom nádejalo aj na zvyšok multimiliardového kontraktu - dodávky 126 nových stíhačiek. Hoci India koketuje aj s rozšírením spolupráce s americkými firmami Lockheed Martin či Boeing, alebo aj francúzskym Dassaultom Rafalem, Rusku zvyšuje rozpočet nielen vo vojenskom leteckom, ale aj námornom priemysle.

Napríklad len samotná firma Suchoj predala v minulom roku 50 svojich strojov spomínaným krajinám a jej tržby sa pohybovali za viac ako 50 miliárd rubľov. Suchoj vtedy vyfúkol Američanom aj zákazku za viac ako 300 miliónov dolárov, keď ho Jakarta uprednostnila pred Lockheed Martin. No a vďaka priateľskejším vzťahom s Venezuelou má Moskva zaručený aj kontrakt na modernizáciu vojenskej techniky do roku 2013 v celkovej hodnote 3,4 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:19