StoryEditor

Silný Harabin? Smer je "proti" aj "za"

11.06.2009, 00:00
Budúci šéf Najvyššieho súdu SR, ktorým chce byť minister spravodlivosti Štefan Hrabin (ĽS-HZDS), bude mať podľa všetkého silnejšie právomoci aj v dôsledku toho, že Smer-SD nechce rok pred voľbami "zbytočne jatriť koaličné vzťahy".

Poslancom Smeru sa pritom tieto zmeny nepozdávajú. Harabin totiž ako minister spravodlivosti navrhol, aby Súdna rada, ktorej predsedá šéf Najvyššieho súdu, mohla rozhodovať o vymenovaní a odvolaní predsedov a podpredsedov súdov, čo doteraz robil minister. Opozícia tvrdí, že Harabin si túto novelu ušil na mieru, pretože svoju kandidatúru ohlásil, až keď bol návrh na zmenu zákona predložený v parlamente.

Všetko pre koalíciu
Názor na Harabinove kroky včera nečakane zmenil Smer. Predseda Ústavnoprávneho výboru parlamentu Mojmír Mamojka (Smer-SD) priznal, že minister prešvihol "mieru“ pri presune kompetencií do rúk Súdnej rady. "Umenie miery nebolo zohľadnené.“ Zároveň však paraxodne dodáva: "Tu je princíp aj vyšší, že koalícia chce v rámci možností konsolidovane dovládnuť a možno nejatriť zbytočne koaličné vzťahy.“ Bez podpory Smeru by Harabinova novela v parlamente nemala šancu prejsť.

Rovnaký názor ako Mamojka má aj jeho spolustraníčka Jana Laššáková. "V politike mnohé veci nie sú podľa našich predstáv, ale aby sme fungovali a dobre fungovali, tak niekedy musí ísť nejaká osobná pochybnosť do úzadia... Nestojí nám to za to, aby kvôli tomu nastali nejaké koaličné problémy.“

Fico sa zbavuje Mečiara
Harabin zmenu postoja Smeru nekomentuje. "Ministerstvo spravodlivosti rešpektuje dnešné (včerajšie, pozn. red.) rozhodnutie Ústavnoprávneho výboru NR SR,“ odkázal jeho hovorca Michal Jurči. Politológ Miroslav Kusý za kritikou Smeru voči Hrabinovi vidí fakt, že strana premiéra Roberta Fica už s HZDS príliš neráta. "Ukázalo sa, že premiér má problémy s Vladimírom Mečiarom aj ĽS-HZDS a pozerá sa v budúcnosti do parlamených volieb na budúcich spojencov. Zdá sa, že Mečiar tam prestal patriť.“ Kusý predpokladá, že poslanci Smeru dostanú pri hlasovaní o Harabinovej novele voľnú ruku. "Budeme si musieť počkať, ako sa to prejaví v parlamente.“

Drzosť a totálna moc
Poslanec za KDH Daniel Lipšic návrh ministra spravodlivosti označil za "prejav drzosti“, keďže Harabin má šancu uspieť vo voľbách na predsedu Najvyššieho súdu, ktoré budú 22. júna. Poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská si myslí, že novela vytvorí z justície uzavretý systém a predseda Najvyššieho súdu bude mať totálnu moc, ktorú nebude možné kontrolovať zvonku. Lipšic upozornil, že žiadna krajina Európskej únie nemá tak koncentrovanú moc v rukách predsedu Najvyššieho súdu, ako navrhuje Harabin. Ministrovi vyčíta, že ako minister si posilňoval právomoci a teraz, keď má ambíciu prejsť na Najvyšší súd, tak ich presúva. "Myslíte si, že ľudia sú naozaj hlúpi, že si myslia, že ide o systémové riešenie?“ pýtal sa Lipšic. Podľa neho Harabin sa snaží o zavedenie "inkvizičných súdov“, pretože disciplinárne konanie bude iba v rukách Súdnej rady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:50