StoryEditor

Mečiar má recept na rebelov

Stať sa funkcionárom v Mečiarovej ĽS-HZDS bude zložitejšie. Strana bude prísne "lustrovať" každého kandidáta na okresného či krajského šéfa. Kto previerkou neprejde, nebude môcť kandidovať.

Vyplýva to z návrhu zmeny stanov strany, ku ktorému sa HN podarilo dostať.
Trnavský župan a tamojší krajský šéf HZDS Tibor Mikuš, ktorý nedávno neúspešne kandidoval proti Vladimírovi Mečiarovi na post predsedu ľudovcov, tvrdí - avizované zmeny sú šité priamo mne. "Ak by to tak bolo, bol by to veľmi silný zásah do vnútornej demokracie strany," vyhlásil Mikuš pre HN.
Oficiálne ľudovci zatiaľ návrh nekomentujú. Strana však podľa našich zistení plánuje do systému voľby predsedov na regionálnych úrovniach zahrnúť kontrolný medzistupeň. Príslušná revízna komisia bude preverovať jednotlivých kandidátov. "Musíme sprísniť systém, aby sa nám nestalo, že sa tam dostane človek, ktorý má na sebe nejaké šrámy," hovorí vysokopostavený zdroj z prostredia strany, ktorý nechcel byť menovaný. Preverovať sa bude, či si potenciálny kandidát dlhodobo plní svoje povinnosti voči strane, či sa zúčastňuje na straníckych zasadaniach alebo či poctivo platí členské.
Máme množstvo evidencií zdola aj zhora, aby sme si tieto veci vedeli preveriť," hovorí náš zdroj. Uviedol, že táto zmena má zatiaľ najväčšiu podporu v najvyšších straníckych orgánoch. V súčasnosti sa zbierajú návrhy členov strany na zmenu stanov - tú má odsúhlasiť mimoriadny snem 23. novembra.
Poslanec Mikuš, ktorého funkcia krajského predsedu ĽS-HZDS v Trnave je ohrozená, potvrdil, že takáto zmena je aktuálna. "Údajne sa majú meniť stanovy tak, aby boli zvolení len dopredu schválení kandidáti." Mikušova pozícia je otázna, pretože rozhodcovská komisia ĽS-HZDS zrušila voľbu na trnavskom sneme, kde sa na jar tohto roku opäť stal predsedom. Rozhodla, že voľba sa musí opakovať - zatiaľ nevedno, kedy. Dovtedy Mikuš zostal predsedom.
Podnet na prešetrenie snemu dal Mikušov protikandidát Pavol Scholtz, ktorý vo voľbe na post trnavského predsedu neuspel. Namietal, že na sneme bolo v obehu o jeden hlasovací lístok viac, ako bolo delegátov. "Som stále presvedčený, že voľby boli v poriadku. Bol som jediný, ktorý bol zvolený tajne, možno toto niekomu vadí," reaguje Mikuš. Tvrdí, že anulovaním voľby na trnavskom sneme bolo porušené volebné právo všetkých tých, ktorí volili. Krátko po závere rozhodcovskej komisie Mikuš pre HN vyhlásil, že zváži, či vôbec bude kandidovať znova. Dnes hovorí, že sa ešte stále nerozhodol. "Nechám si to na ten správny čas." Bude to podľa neho závisieť od faktu, v akom zmysle sa stanovy ĽS-HZDS zmenia. Predseda Republikovej rozhodcovskej komisie HZDS Stanislav Husár vyhlásil, že Mikušovi nič nehrozí. "Momentálne je platne zvolený funkcionár, ktorý je poverený organizáciou krajského snemu."
Mikušovo znovuzvolenie pritom spochybnil aj samotný šéf HZDS Vladimír Mečiar. Trnavský predseda ostro vystupoval proti Mečiarovi a keď šlo o predsednícku stoličku ĽS-HZDS, dal sa na stranu Mečiarovho protikandidáta Viliama Vetešku. Keď sa Veteška v deň voľby nečakane ocitol v nemocnici, Mikuš kandidoval proti Mečiarovi namiesto neho.
V Mečiarovej strane sa pôvodne zvažovalo, že do stanov zapracujú, aby mala priamo centrála možnosť vymenúvať krajských a okresných šéfov. Túto zmenu ľudovci ohlásili po júnovom znovuzvolení Mečiara za predsedu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:45