StoryEditor

Padol rozsudok v kauze AGW

21.04.2008, 10:50
Šéf bývalej nebankovej spoločnosti AGW Matúš Grega si odsedí v 1. nápravno-výchovnej skupine 8 a pol-ročný trest, okrem toho musí zaplatiť finančný trest vo výške 2 milióny korún. Dnes o tom rozhodol Špeciálny súd v Pezinku.

V prípade, ak Matúš Grega nebude môcť zaplatiť požadovanú finančnú čiastku, jeho trest sa predĺži o dva roky. Ako povedal špeciálny prokurátor Alexander Bíró, nový trest bol navrhnutý s prihliadnutím na právne stanovisko Špeciálneho súdu. Grega po rozhodnutí súdu nastúpi rovno do väzby.

Dohoda o vine a treste, ktorá vznikla medzi obžalovaným šéfom skrachovanej nebankovky a špeciálnym prokurátorom, bola súdu doručená v marci tohto roka. Ide pritom už o druhú dohodu. Prvá z konca minulého roka, v ktorej špeciálny prokurátor žiadal pre Gregu 7-ročný trest a peňažný trest 2 milióny korún sa zdal Špeciálnemu súdu nízky a dohodu odmietol.

Šéf skrachovanej nebankovky AGW Matúš Grega mal v rokoch 2000 až 2002 uzatvoriť asi 35-tisíc zmlúv o tichom spoločenstve a zmluvy o pôžičke, čím poškodil okolo 26-tisíc klientov a spôsobil škodu 2,5 miliardy korún. Okrem podvodu so spoločnosťou AGW sa mal Grega dopustiť aj ďalšieho podvodu, keď koncom deväťdesiatych rokov vyhotovil kúpnu zmluvu o prevode vlastníctva jednej garáže v Košiciach medzi predávajúcim a kupujúcim bez vedomia a súhlasu týchto osôb. Majiteľovi garáže tým spôsobil škodu 70-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:27