StoryEditor

Vedu čaká štedrý rok, učiteľov vyššie platy

24.11.2008, 23:00

Bezplatné základné, stredné a vysoké školy, štátna podpora vedcov a športovcov, reforma odborného vzdelávania, chod úradu -- toto všetko bude platiť z peňazí daňových poplatníkov ministerstvo školstva v budúcom roku. Rezort bude od januára do decembra na základe dohôd koaličného trojlístka rozdeľovať 65,4 miliardy korún (2,17 miliardy eur) -- o desať miliárd korún viac ako tento rok.
Spokojný Mikolaj
Minister Ján Mikolaj (SNS) je s výsledným rozpočtom pre školstvo "rozhodne spokojný". Analytik INEKO Peter Goliaš však upozorňuje, že vláda dosiaľ predvolebné sľuby v oblasti vzdelávania neplní.
Najväčšiu časť balíka rezortu školstva "zhltne" prevádzka vyše 3 500 základných a stredných škôl -- na platy pedagógov, prevádzku budov či učebnice a štipendiá pre žiakov pôjde viac ako 39,7 miliardy korún (1,3 miliardy eur). V rámci výdavkov na regionálne školy je v rozpočte započítaný aj zhruba desaťpercentný rast učiteľských platov. Najväčší skok zaznamená financovanie vedy -- štát dá výskumníkom prostredníctvom kapitoly rezortu, Slovenskej akadémie vied a eurofondov 12,7 miliardy korún (424 miliónov eur), čo je v porovnaní s vlaňajškom takmer o polovicu viac. Dvadsiatka verejných univerzít dostane od štátu 14,3 miliardy korún (474 miliónov eur), ďalšie peniaze "potečú" do vysokého školstva z eurofondov.
Neplnené sľuby
Napriek zvýšeniu takmer všetkých položiek rezortu vláda podľa INEKO skôr neplní predvolebné sľuby v oblasti školstva. "Premiér pred voľbami povedal, že vzdelanie postaví na piedestál spoločenských hodnôt, a to sa, bohužiaľ, dnes nedá konštatovať. Podľa reálneho financovania má väčšiu prioritu napríklad poľnohospodárstvo," tvrdí Goliaš. Vláda sa v programe zaviazala dať do školstva päť percent HDP, v budúcom roku to v skutočnosti bude len 2,9 percenta.

-- rezort dostane 65,4 miliardy korún, o desať miliárd viac ako tento rok
-- prioritami ministerstva budú veda a výskum, platy učiteľov, vysoké školy

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:50