StoryEditor

Fico má bič, Európa problém

Ak politik nebude spokojný s článkom, ktorý sa ho dotýka, budú mu musieť noviny dať do troch dní rovnocenný priestor na reakciu. A to aj vtedy, ak novinár písal pravdivo. Túto spornú novinku schválila včera vláda v rámci nového tlačového zákona. Ten tak smeruje do parlamentu.

Premiér Robert Fico tvrdí, že tzv. právo na odpoveď je štandardný inštitút, ktorý platí aj vo svete. Práve zahraniční experti však Slovensko varujú - hovoria o obmedzovaní slobody tlače. "Usmerňovanie zákonom znamená, že politici budú médiá riadiť. Je to veľmi nešťastná situácia, ktorá do Európy nepatrí. Idete zlým smerom," vyhlásil pre HN predseda Európskej federácie novinárov Arne König. V zahraničí je táto oblasť podľa neho riešená predovšetkým etickými pravidlami - nie zákonom.

Fico po rokovaní vlády najskôr povedal, že právo na odpoveď využívať nebude, vzápätí však dodal: "Ale niekedy, ak ten úder je už taký, že je pod pás, no tak budeme na to reagovať individuálne." Premiér navyše včera opäť raz napadol novinárov a obvinil ich z klamstva. "Problém je, že klamete, hovorím to vo všeobecnosti. Píšete lži, polopravdy."

Útoky na novinárov si už všimla aj Európa. Podľa Königa majú slovenskí politici zvláštny postoj k médiám. "Vidia ich nie ako slobodného partnera v demokracii."

Kontroverzný paragraf Tlačového zákona kritizujú aj vydavatelia. Obávajú sa, že sa bude proti médiám zneužívať. Podľa ministra kultúra Mareka Maďariča (Smer-SD), z ktorého dielne zákon pochádza, však právo na odpoveď funguje napríklad v Nemecku či Francúzsku - tam dokonca ešte prísnejšie. "Francúzski oficiálni predstavitelia si však nárok na opravu nijako prehnane neuplatňujú," povedal pre HN český novinár Pavel Zavadil, ktorý pôsobí vo Francúzsku. Vlani napríklad využil právo na odpoveď zástupca Jean Marie Le Pena Bruno Goldish z krajne pravicového národne orietnovaného Národného frontu. Televízia neuverejnila jeho reakciu na politického protivníka. "Súd rozhodol v politikov prospech," dodal Zavadil.

Slovenskí vydavatelia chcú zabrániť, aby tlačový zákon v súčasnej podobe schválil parlament. "Budeme atakovať všetky poslanecké kluby, koaličné aj opozičné, aby zákon bol čo najbližšie k našim predstavám," povedal predseda Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloš Nemeček.

Nové pravidlá pre médiá kritizuje aj parlamentná opozícia. Podľa poslanca SDKÚ-DS Tomáša Galbavého zákon obsahuje viaceré vágne ustanovenia. "Môžu sa stať nástrojom na zastrašovanie nepohodlných médií, ich prinútenie k autocenzúre pod hrozbou ekonomickej likvidácie." Aj šéf poslancov koaličnej SNS Rafael Rafaj avizuje, že v zákone sa budú na parlamentnej pôde robiť "kozmetické" úpravy. "Nijaká norma nie je dokonalá. Nevylučujem, že prispejeme nejakými zmenami, ale to budú skôr detaily."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:53