StoryEditor

Bugár: Rozhodnutie eurosocialistov môže byť v neprospech Slovenska

14.02.2008, 14:21
Autor:
SITASITA

Strana maďarskej koalície (SMK) sa obáva obnovenia pozastavenej kandidatúry na členstvo Smeru-SD v Strane európskych socialistov (PES), o ktorom dnes rozhodlo jej predsedníctvo. "Môže to byť v neprospech celej slovenskej politickej spoločnosti a vôbec celého Slovenska," povedal dnes novinárom poslanec za SMK Béla Bugár.
Podľa Bugára eurosocialistov sa treba pýtať, čo sa zmenilo v politike vládnej koalície, v ktorej im prekážala účasť Slovenskej národnej strany (SNS). Bugár pripomenul, že eurosocialisti v minulosti tvrdili, že "nikdy v živote nebudú súhlasiť s tým, aby koalícia v takomto zložení bola pre nich akceptovateľná". Podľa neho SNS si môže vysvetliť rozhodnutie PES ako "víťazstvo a potvrdenie tej politiky, ktorú robili". Bugár negatívne vníma zámery ministra školstva Jána Mikolaja zo SNS, ktorý chce v školách pre maďarskú menšinu posilniť výučbu slovenčiny na úkor maďarčiny. Podľa Bugára aj takéto opatrenie môže viesť k narušeniu status quo v menšinovej politike, ktoré sa vláda Roberta Fica zaviazala zachovať.
Poslanec za Smer-SD Mojmír Mamojka si myslí, že eurosocialisti ukončili skúšobnú lehotu, ktorú dali Smeru-SD. "Ja to chápem ako akceptáciu tejto koalície a záväzok koalície komunikovať tak, aby to bolo v poriadku aj naďalej," uviedol pre agentúru SITA Mamojka. Podľa neho obavy SMK sú "predčasné a prehnané".
Poslanec za KDH Daniel Lipšic nechcel komentovať rozhodnutie eurosocialistov. Podľa neho ide o vnútrostranícku záležitosť Smeru-SD a socialistickej internacionály.
Strana európskych socialistov pozastavila Smeru kandidatúru na členstvo v októbri 2006 preto, že vytvoril koalíciu so SNS, ktorú považovali za extrémnu pravicu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:42