StoryEditor

Úroveň médií sa mierne zvýšila, mínusom je politizácia

21.12.2007, 07:10
Autor:
SITASITA
Úroveň hlavných slovenských médií sa v roku 2007 mierne zvýšila. Uvádza sa to v hodnotení, ktoré vychádza z práce blogu Slovak Press Watch. Podľa tlačovej správy hlavným pozitívom je využitie technologických noviniek ako sú blogy, video a audio nahrávky či grafické prvky.

Médiá vďaka tomu sprostredkúvajú bohatšiu výmenu informácií a názorov, rýchlejšie, zrozumiteľnejšie a dôveryhodnejšie spravodajstvo. Etická stránka médií tiež zaznamenala podľa tohto hodnotenia úspechy. Čitateľom bol po prvýkrát zverejnený etický kódex veľkých novín (denník Sme), a v raste pokračovala aj miera zdrojovania práce kolegov v hlavných slovenských médiách, podobne aj počet opráv.


Hlavným negatívom roka v oblasti médií je zvýšená politizácia verejnoprávnych médií, najmä Slovenskej televízie, čoho následkom bol odchod tretiny pracovníkov jej spravodajstva koncom leta, zdôrazňuje sa v hodnotení. Televízie na Slovensku (bez ohľadu na charakter vlastníctva) tiež neboli schopné vyrovnať sa s vysokou popularitou predsedu vlády a s jeho neštandardnými požiadavkami na neúčasť politických oponentov v diskusiách. Rok 2007 je prvým za posledných najmenej 10 rokov, čo sa úradujúci predseda vlády nestretol v televíznej diskusii s politickým oponentom, zdôrazňuje sa v hodnotení.


Pre nadchádzajúce roky je pre médiá dôležitou výzvou pri raste počtu a aktuálnosti spravodajstva lepšie skladať množstvo informácií do súvislostí a kontextu, pridať v analýzach a investigatíve. Relatívne stále väčším nebezpečenstvom sa stáva nie to, že sa k nejakej správe verejnosť nedostane, ale skôr to, že pri návale zverejnených informácií nerozlíši podstatné od nepodstatného, respektíve si nebude vedieť informácie užitočne vyhodnotiť.


Na blogu Slovak Press Watch (SPW - http://spw.blog.sme.sk/) denne monitorujú profesionalitu a etiku práce novinárov hlavných mienkotvorných médií - denníkov SME, Pravda a Hospodárske noviny, večerných televíznych spravodajstiev a investigatívnych relácií STV, Markízy a TA3 a týždenníkov TREND a .týždeň.


Slovak Press Watch je projektom inštitútu INEKO a jeho tvorcom je analytik Gabriel Šípoš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 12:24