StoryEditor

Fico čelí útoku partnerov

18.11.2007, 23:00
Premiér Robert Fico čelí ďalšiemu útoku koaličných partnerov. SNS aj ĽS-HZDS ho obviňujú, že v kauze predaja pozemkov v Tatrách pod cenu porušil koaličnú dohodu.

Podľa národniarov aj ľudovcov mal skôr, ako žiadal cez médiá odvolanie námestníka pozemkového fondu Branislava Brízu za HZDS, o spore rokovať so zvyškom koalície. "Budem trvať na tom, že keď sme podpísali nejakú zmluvu, tak sa podľa tej dohody máme aj správať," vyhlásil včera pre HN líder SNS Ján Slota. Rovnako to vidí aj strana Vladimíra Mečiara: "Bol porušený minimálne jeden článok koaličnej dohody - o diskusii v rámci koalície," tvrdí hovorkyňa HZDS Katarína Belická.

Už dnes bude o probléme rokovať aj Koaličná rada. Mečiar aj Slota Ficovi odkazujú - treba si dohodnúť jasné pravidlá hry. Predseda vlády a Smeru zatiaľ nereaguje. "Uvidíme, čo bude ĽS-HZDS žiadať, ako budú prebiehať diskusie. Nevidíme dôvod o tom hovoriť skôr," povedala jeho hovorkyňa Silvia Glendová.

Po tom, čo nominant ľudovcov Bríza rezignoval na svoju funkciu, HZDS bude dnes žiadať aj výmenu ľudí vo vedení fondu - vrátane šéfa Miloslava Šebeka, nominanta Smeru. Fico však ustúpiť nemieni. "Pán Šebek neurobil nič na to, aby stratil dôveru pána premiéra a strany Smer," skonštatovala Glendová. Na výmenu celého vedenia fondu zatiaľ nevidí dôvod ani Slota, chce si však vypočuť argumenty oboch strán. "Ja som ani nevedel, že generálny riaditeľ fondu sa volá Šebek. Viem o ňom asi menej ako vy. Takže neviem, ako sa mám vyjadrovať k jeho dôvere," povedal líder SNS pre HN.

O kauze pozemky v Tatrách budú dnes rokovať aj lídri opozície. Tí sa majú definitívne dohodnúť na odvolávaní ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), ktorý je podľa nich za celú kauzu zodpovedný.

Prečítajte si aj: 
Fico porušil zmluvu, tvrdí SNS a HZDS

Predseda vlády a Smeru Robert Fico porušil koaličnú zmluvu. Zhodli sa na tom lídri ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a SNS Ján Slota. Problém bude už dnes riešiť Koaličná rada.
Fico podľa nich nedodržal znenie koaličnej zmluvy, keď vyzval cez médiá ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby kvôli spornému predaju reštituovaných pozemkov v Tatrách okamžite odvolal námestníka Slovenského pozemkového fondu Branislava Brízu. Fico dokonca pohrozil rozpadom koalície.

 

 

 

01 - Modified: 2003-06-23 00:54:15 - Feat.: 0 - Title: Variácie s rôznymi kabínami
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:48