StoryEditor

SNS je maďarským tromfom pri hre o priazeň v EÚ

21.10.2007, 13:14
Autor:
SITASITA
Za napätím vo vzájomných vzťahoch medzi Slovenskou a Maďarskou republikou vidí poslanec KDH Vladimír Palko politický zápas o priazeň európskych krajín.

Našou výhodou v súboji je podľa neho existencia maďarských Národných gárd, pretože Európska únia nacionalizmus odmieta. Naopak, slabinou Slovenska je účasť SNS vo vláde, čo dáva tromf druhej strane. Palko to uviedol v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk, ktorú po niekoľkotýždňovej odmlke opäť moderovala Silvia Kušnírová.

Europoslankyňa Smeru-SD Monika Flašíková-Beňová nevidí v slovensko-maďarských vzťahoch zásadný problém. Ich podobu podľa nej ovplyvňujú naše vnútorné vzťahy medzi slovenskou väčšinou a predstaviteľmi maďarskej menšiny. Prekáža jej, že SMK sa snaží "povyšovať" vlastnú minoritu nad ďalšie národnostné menšiny registrované v Slovenskej republike.

Zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov je podľa predsedu SNS Jána Slotu dôsledkom spochybňovania tzv. Benešových dekrétov a Trianonských zmlúv predstaviteľmi SMK a časti maďarských politikov. Obidve témy podľa neho slúžia ako zámienka na úmyselné eskalovanie napätia. Slota ďalej povedal, že nemá prísľub Smeru-SD a ĽS-HZDS, že podporia návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku z dielne SNS. Napriek tomu, že obaja koaliční partneri národniarov, chcú nechať svojim poslancom pri hlasovaní voľnú ruku, je presvedčený, že zákon prejde.

Palko je proti tomu, aby Európska únia (EÚ) výraznejšie podporovala prílev pracovnej sily z tretích krajín. "Značná väčšina týchto ľudí nie je schopná sa integrovať," povedal pričom za hlavnú príčinu označil kultúrne rozdiely, hlavne pri imigrantoch z moslimských krajín. Zavedenie tzv. modrej karty len upraví podmienky pre legálnu imigráciu, oponovala Beňová, ktorá ju považuje za veľmi dobré riešenie. Modrá karta by podľa nej mala obmedziť nelegálnu imigráciu, s ktorou krajiny EÚ zápasia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:00