StoryEditor

Mafiánske zoznamy -- menoslov možných páchateľov

21.06.2005, 00:00
Bohémsky životný štýl, ktorý nezodpovedá oficiálnym príjmom. Stretnutia s osobami, ktoré sa pohybujú na hrane zákona. Aj to sú podľa odborníkov dôvody, prečo niektorí ľudia figurujú v tzv. mafiánskych zoznamoch.

Bohémsky životný štýl, ktorý nezodpovedá oficiálnym príjmom. Stretnutia s osobami, ktoré sa pohybujú na hrane zákona. Aj to sú podľa odborníkov dôvody, prečo niektorí ľudia figurujú v tzv. mafiánskych zoznamoch. Tie si polícia robila aj v minulosti. "Vytvárali sa ako zoznamy potenciálnych páchateľov trestných činov," hovorí bývalý policajný prezident Ján Pipta. Poslanec NR SR Roman Vavrík (SDKÚ) tvrdí: "Je celkom logické, že štát vytvára takéto dokumenty, pokiaľ sú na to dôvody." Zoznamy by však podľa neho mali byť utajené. Dnes si ich totiž každý môže preštudovať na internete. Vojenská prokuratúra prešetruje, ako sa zoznamy dostali na verejnosť. "Musíme to analyzovať. Bližšie informácie budeme mať možno o týždeň," povedal zástupca hlavného vojenského prokurátora Kamil Polčan. Dôvodom na vypracovanie zoznamu bol podľa Vavríka rozkaz, ktorý upravuje postup polície proti organizovanému zločinu. Jeho cieľom má byť intenzívna kontrola a dohľad nad pohybom záujmových osôb. Vavrík zdôrazňuje, že v zoznamoch by mali byť len osoby, o ktorých má polícia jednoznačné indície, že sa pohybujú na hranici a za hranicou zákona.
Okrem záujmových osôb eviduje polícia aj konkrétne vozidlá. Viaceré osoby, ktoré na zozname figurujú, upozorňujú, že v posledných týždňoch boli pod drobnohľadom polície. "Neustále ma zastavovali. Auto mi kontrolovali kukláči aj psíčkari, či v ňom nemám drogy alebo výbušniny," hovorí konateľ spoločnosti LA-BS Andrej Očenáš, ktorý jazdí na čiernom Mercedese G 500. Od polície sa vraj dozvedel, že konajú na základe pokynu kontrolovať vozidlá, ktoré sú na zozname. "Nakoniec som na tom aute už radšej ani nejazdil. Za takých podmienok sa už nedalo ani podnikať." Očenáš zvažuje aj právne kroky na svoje očistenie. "Musím sa poradiť s právnikom. Ak sa utvorí iniciatíva ľudí, ktorí tiež figurujú v zoznamoch neprávom, určite sa pridám." V rovnakom zozname figurujú aj vozidlá podnikateľa Mariána Kočnera. Ten sa však doteraz so zvýšenou pozornosťou polície nestretol. "Polícia sa ku mne správa rovnako slušne, ako ku každému občanovi tohto štátu." A prečo sú v zozname jeho autá? "Vysvetľujem si to tak, že ide o zoznam zaujímavých áut a som presvedčený, že Jeep Wrangler aj Porsche Carrera sú zaujímavé autá."

Organizovaný zločin v číslach:
- minulý rok polícia evidovala a monitorovala 22 zločineckých skupín páchajúcich prevažne násilnú, majetkovú a ekonomickú kriminalitu (v bratislavskom regióne tri, na západnom a strednom Slovensku šesť a na východe sedem zločineckých skupín)
- ďalších 56 zločineckých skupín sa zameriavalo na prevádzačstvo
- len v bratislavskom regióne bolo postupne zavraždených 6 "bossov", jedného sa neúspešne pokúsili zavraždiť
Zdroj: MV SR

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mádl o krajanoch 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výcvik Iračanov vyvoláva odpor
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. apríl 2024 06:45