StoryEditor

Ondriaš: ÚPN sa nesťahuje na Jakubove námestie, stále len hľadá budovu

28.04.2007, 13:40
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Ondriaš nepotvrdil medializované informácie, podľa ktorých by sa ústav mal presťahovať do bývalej budovy rozhlasu na Jakubovom námestí v Bratislave.

"Budova Ministerstva kultúry (MK SR) na Jakubovom námestí je len jeden z vytypovaných objektov, zatiaľ o ničom nie je rozhodnuté," povedal pre TASR s dodatkom, že na budúci týždeň sa spolu s predsedom Správnej rady ÚPN Ivanom Petranským plánujú ísť na tieto priestory pozrieť.

ÚPN sídli v budove Ministerstva spravodlivosti (MS SR) na bratislavskom námestí SNP, to však potrebuje v prvom rade priestory pre bratislavský krajský a okresný súd Bratislava I. Ústav preto dostal z budovy výpoveď, lehota pre vysťahovanie vyprší 31. júla 2007. Ak sa do jej vypršania nepodarí situáciu vyriešiť, podľa hovorcu MS SR Michala Jurčiho "ÚPN zostane v súčasných priestoroch a bude sa pracovať na ďalšom riešení".

Podľa Ondriaša sa ústav snaží nájsť vhodné priestory aj svojpomocne, navyše podpredseda vlády Dušan Čaplovič oslovil listom ministerstvá, aby zaslali zoznam prebytočného majetku. "V najbližšej dobe sa s ním stretneme a budeme tento problém riešiť. Čaká sa na rozhodnutie, ktorá by to mohla byť budova a či nejaká nová bude. Pretože v prípade, že pán minister Harabin získa nejaké vhodné priestory pre bratislavský okresný a krajský súd, tak by bol ochotný rokovať aj o tom, že by sme budovu, v ktorej sme teraz, dostali do majetku, alebo do správy," dodal Ondriaš.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin navrhol ministerstvu zdravotníctva, aby dalo súdom k dispozícii budovu bývalej nemocnice na Bezručovej ulici v Bratislave, to však zatiaľ nesúhlasí. "Rokuje sa, určite nájdeme nejaký kompromis. Budeme sa snažiť pána Valentoviča presvedčiť argumentmi," uviedol na margo tejto možnosti Jurči. Bez náhrady však ministerstvo budovu pre ÚPN poskytnúť nemôže. "MS SR musí v prvom rade riešiť situáciu súdov. Rozdávať budovy bude môcť iba vtedy, ak bude mať tieto problémy vyriešené," uzavrel Jurči.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:01