StoryEditor

Znižovanie odvodov? Kaník zvažuje rok 2006

20.03.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Odvody by sa mohli znížiť od dvoch do štyroch percent. Pokiaľ sa všetky podmienky naplnia, v roku 2006 by zostalo v podnikateľskej sfére viac než 5,5 miliardy korún, ktoré môžu použiť zamestnávatelia na tvorbu nových pracovných miest, a v roku 2007 to bude až deväť miliárd Sk," zdôraznil Kaník.

Odvody by sa mohli znížiť od dvoch do štyroch percent. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník. Takýto krok je podľa neho podmienený naplnením plánovaného rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP) a tiež použitím časti budúcoročných zdrojov na priority vlády na krytie vzniknutého deficitu v poisťovni. Uvažovaná redukcia podľa neho nie je malá a podnikateľom prinesie značné efekty. "Pokiaľ sa všetky podmienky naplnia, v roku 2006 by zostalo v podnikateľskej sfére viac než 5,5 miliardy korún, ktoré môžu použiť zamestnávatelia na tvorbu nových pracovných miest, a v roku 2007 to bude až deväť miliárd Sk," zdôraznil Kaník. Doterajší vývoj v poisťovni podľa neho smeruje k tomu, že niektorá z alternatív zníženia odvodov by sa mohla naplniť. SP totiž podľa neho za prvé dva mesiace dokonca prekračuje plán tohtoročného hospodárenia. K zvýšeniu počtu poistencov a tým aj príjmov inštitúcie by pritom podľa neho mal od apríla prispieť tiež nový zákon o nelegálnej práci, na základe ktorého príde k masovým kontrolám nelegálne zamestnaných. Kaník mieni presadzovať i to, aby sa v budúcom roku na zníženie odvodov použila aj časť peňazí určených v štátnom rozpočte na priority vlády. "Nesmierne veľkým spôsobom sa teraz z priorít dotuje napríklad poľnohospodárstvo, pričom jeho prínos pre celkovú ekonomiku nie je adekvátny veľkosti tých dotácií," načrtol možné zdroje Kaník. Ako upozornil, v súčasnosti, keď je Slovensko atraktívnou krajinou pre zahraničných investorov, by sa už nemuseli také veľké finančné objemy vynakladať na investičné stimuly. "Myslím si, že zníženie odvodov je najlepším investičným stimulom pre všetkých zamestnávateľov, aby zvyšovali zamestnanosť." Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec síce víta načrtnutý návrh zníženia odvodových sadzieb, no takáto, skôr symbolická, redukcia nemôže podľa neho priniesť zásadné pozitívne efekty pre ekonomiku. Združenie podporuje zásadnú úpravu systému, ktorá by stlačila odvody z dnešnej zhruba polovice hrubej mzdy na 20 percent. "To by prinieslo dynamické efekty v podobe radikálneho zníženia nezamestnanosti a zároveň zvýšenia zamestnanosti, takže do systému by aj z nižšej bázy pritieklo viacej peňazí."
Podľa nezávislého poslanca NR SR a exministra práce Vojtecha Tkáča je v súčasnej situácii rozbehu druhého piliera a súčasne zlého nastavenia priebežného dôchodkového systému "výsmechom odbornosti" hovoriť o konkrétnom percente zníženia odvodov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 07:01