StoryEditor

Dozorujúci prokurátor porušoval Trestný poriadok a maril vyšetrovanie polície

23.05.2005, 19:04
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil okresného prokurátora v Lučenci Milana V. z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.
V prípade uznania viny súdom mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky alebo peňažný trest alebo zákaz činnosti, uviedla dnes pre TASR Jana Pôbišová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR.
"V rokoch 2000 až 2004 si prokurátor neplnil svoje zákonné povinnosti dozorujúceho prokurátora. Milan V. porušoval Trestný poriadok a zákon o prokuratúre. Svojím konaním spôsobil prieťahy v trestnom konaní, čím maril prácu polície," podotkla Pôbišová.
Okresný prokurátor v Lučenci Milan V. mal ako dozorujúci prokurátor zákonne pridelené vyšetrovacie spisy. V rozpore so svojimi povinnosťami však nespolupracoval s vyšetrovateľmi. Milan V. od 4. februára 2000 do 18. januára 2004 nevybavil žiadosti lučenského vyšetrovateľa o právnu pomoc z Maďarskej republiky a Ukrajiny. Prokurátor spôsobil polícii prieťahy vo vyšetrovaní.
V inom prípade porušil ustanovenia Trestného poriadku. Od 6. novembra 2002 do 18. januára 2004 prokurátor vedel, že má dať podnet nadriadenému prokurátorovi. Podnetom mal prokurátor žiadať o odovzdanie trestného stíhania pre trestný čin ublíženia na zdraví do cudziny. Milan V. tak neurobil, čím maril vyšetrovanie a prácu polície.
Podnet na trestné stíhanie okresného prokurátora dostal Úrad boja proti korupcii z Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvinený lučenský prokurátor je vyšetrovaný na slobode.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:58