StoryEditor

Koncepcia označuje za extrémistu každého kritika, ekológa či aktivistu, tvrdí Priama Akcia

16.01.2006, 17:49
Autor:
TASRTASR

Koncepcia boja proti extrémizmu z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR umožňuje podľa organizácie Priama Akcia (PA) označiť za extrémistu prakticky každého kritika spoločenského usporiadania, aktivistu či akademika, nahlasovateľa pokojnej demonštrácie, environmentalistu, či názorového odporcu vládnej politiky.
"Z nejednoznačnej a vágnej kategórie sa totiž stáva politický nástroj pre vyrovnanie sa s kritikmi. Za extrémistu môže byť označený každý, kto si dovolí verejne prejaviť svoj nesúhlas," uvádza sa vo vyhlásení PA poskytnutom TASR. Ide o snahu eliminovať prejavy občianskej angažovanosti, ktoré sú práve zdrojom pluralitnej demokracie, nie jej obmedzením, píše sa. Dôsledok prípadného vládneho postupu založeného na Koncepcii boja proti extrémizmu môže obmedziť slobodu a práva všetkých obyvateľov Slovenska.
Organizácie tiež odmieta radenie ekológov, antifašistov, anarchistov a punkáčov k extrémistickým skupinám. Nikto podľa nej ešte nezaevidoval na Slovensku extrémistické prejavy ekológov ani anarchistov. "Anarchizmus je vo svete bežne súčasťou akademického diskurzu, tvorí základ vedeckého skúmania v dielach z oblasti histórie, politológie, sociológie či antropológie," uvádza sa vo vyhlásení. Antifašizmus pokladá PA za prejav spoločenskej sebaobrany.
PA je združením ľudí, ktorí nechcú byť ticho pred svojvôľou politikov a zamestnávateľov. Sústreďuje sa na vzdelávaciu, kultúrnu, vydavateľskú a ekologickú činnosť, podporu štrajkujúcich a protestujúcich skupín a jednotlivcov, organizovanie prednášok a diskusií.
Okrem PA už proti Koncepcii boja proti extrémizmu vystúpila aj organizácia Greenpeace a Združenie sociálnej sebaobrany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. apríl 2024 21:19