StoryEditor

Sanitka zavolaná omylom môže vyjsť draho

08.09.2006, 00:00
Počet výjazdov sanitiek záchrannej zdravotníckej služby sa oproti vlaňajšku takmer strojnásobil. "Rozmáha sa aj zlozvyk zneužívania rýchlej zdravotnej pomoci v neodôvodnených prípadoch," ozrejmila hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková.

Počet výjazdov sanitiek záchrannej zdravotníckej služby sa oproti vlaňajšku takmer strojnásobil. "Rozmáha sa aj zlozvyk zneužívania rýchlej zdravotnej pomoci v neodôvodnených prípadoch," ozrejmila hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Riešenie? Uvažuje sa o zavedení pokút pre pacientov za neodôvodnené výjazdy. Ministerstvo tvrdí, že zákon takéto sankcie povoľuje. Predseda novovzniknutej Asociácie poskytovateľov záchranných zdravotných služieb Ján Hencel však považuje zavedenie pokút za problematické. "Muselo by to ísť správnym konaním, pokutovaný by mal mať možnosť sa aj odvolať." Podľa Hencela chýba aj presná definícia, čo sa za neoprávnený výjazd a zneužitie považuje. Pred pokutami varuje aj exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. "Táto cesta nie je správna, záchranky by nemali byť sankčnými komandami." Upozornil, že pacienti nie vždy vedia posúdiť oprávnenosť volania, volajú v strachu o svoje zdravie. "V čase, keď sa stále v zdravotníctve strácajú milióny korún, to nepovažujem za dobrý nápad."

Konflikt s ministerstvom
Ministerstvo zdravotníctva popri tom tlačí na záchranárov - chce znížiť pevné mesačné platby na sanitky od zdravotných poisťovní. Pôvodne sa mali tieto platby znížiť už od septembra. Včera sa podarilo záchrankárom vybojovať odklad. Meniť sa budú zrejme až od októbra. Poskytovatelia záchranných zdravotníckych služieb totiž na rokovaní predložili ministerstvu kompromisný návrh. "Budeme to ešte prehodnocovať," potvrdil pre HN štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Daniel Klačko.

Nelikvidačné ceny
Napriek čiastkovej dohode sa záchranárom prístup ministerstva nepozdáva. "Principiálne sa nám však nepáči, že boli stanovené nejaké podmienky, na ktoré sme pristúpili a po tom, čo sme zainvestovali, ich chce zrazu rezort meniť," uviedol Hencel. O konkrétnych sumách, na ktorých sa dohodli, nechcú záchranári ani ministerstvo hovoriť. Záchranári navrhli podľa konateľa spoločnosti Urgent Levice Ladislava Kotrusza také ceny, ktoré pre nich nebudú likvidačné. "Odprezentovali sme štruktúru nákladov na jednu trojčlennú posádku rýchlej lekárskej pomoci aj dvojčlennú posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá je bez lekára," hovorí Hencel.

Ako chce ministerstvo šetriť na sanitkách
Doteraz dostával prevádzkovateľ záchrannej služby na jedno vozidlo so záchranárom mesačne od zdravotných poisťovní 530-tisíc korún. Na sanitku, ktorej posádku tvorí nie záchranár, ale lekár, to bolo až 860-tisíc mesačne. Ministerstvo navrhovalo tieto sumy znížiť na 499-tisíc, prípadne na 798-tisíc korún na jedno vozidlo. Novinkou by mala byť platba za vozidlo lekárskej pomoci vrátane mobilnej intenzívnej jednotky vo výške 887-tisíc korún mesačne. Ide o vozidlo, v ktorom sa ošetrovanie pacienta môže vykonávať zo všetkých strán, robí sa ním aj prevoz novorodencov v inkubátoroch. Ministerstvo by svojím návrhom ušetrilo do konca tohto roka takmer 45 miliónov korún. V rokoch 2007 až 2009 očakávalo úsporu ďalších 134,6 milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:21