StoryEditor

Kde sa poistiť? Rozhodne štát

15.11.2006, 23:00

Štát chce viac ako polovici Slovákov prikázať, aby prešli do štátnych zdravotných poisťovní. Ide o ľudí, za ktorých platí poistné. Ak by tento zámer ministerstva zdravotníctva prešiel, znamenalo by to, že takmer 3,1 milióna klientov (dôchodcov, detí, matiek na materskej dovolenke) by si rozdelili dve poisťovne - Všeobecná a Spoločná zdravotná.
Je to nezodpovedné, neprijateľné a nesystémové - tvrdia ostatné poisťovne. "Takýto návrh ohrozuje zdravie občanov a bude mať za následok jednoznačné zníženie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti," vyhlásil výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí - je to len úvaha. "Preto je predčasné sa k tomu vyjadrovať," uviedla hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková.
V hre sú pritom aj ďalšie dve možnosti - zo zákona povinne poistiť v Spoločnej zdravotnej poisťovni policajtov, hasičov a železničiarov a zákonom nariadiť všetkým štátnym zamestnancom poistenie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Štát chce takto získať dostatok poistencov pre štátne zdravotné poisťovne, ktoré v tomto roku stratili najväčší podiel poistencov - spolu vyše 515-tisíc.
Bez možnosti voľby?
Podľa najnovších kuloárnych informácií sa údajne uvažuje aj o spojení návrhov o povinnom poistení štátnych zamestnancov a poistencov štátu. Znamenalo by to, že takmer 3,3 milióna ľudí by sa nemohlo slobodne rozhodnúť pre to, v ktorej poisťovni budú poistení.
Zavedenie do praxe by podľa Kováča spôsobilo absolútnu neprehľadnosť. Ako príklad uviedol občana, ktorý stratí prácu, nenájde si inú a musí sa prihlásiť na úrad práce. V zmysle tohto návrhu by sa musel automaticky stať poistencom štátnej zdravotnej poisťovne. Prepoisťovanie by teda muselo byť povolené bez akýchkoľvek obmedzení - nie teda ako teraz, len raz ročne.
Koaličné "za"
Ministerstvo okrem iného argumentuje tým, že štát platí poistné za svojich poistencov, preto má právo rozhodnúť, kam tieto peniaze pôjdu. S tým súhlasia aj niektorí koaliční poslanci. "Nevidím na tom nič zlé. Aspoň sa ukáže, koľko zdravotníctvo stojí a či potrebuje viac peňazí alebo nie," tvrdí Štefan Zelník zo SNS. On aj jeho kolega Milan Urbáni z ĽS-HZDS sú pripravení takýto návrh podporiť. "V tejto fáze by som s tým súhlasil, aj keď je to proti pravidlám voľnej súťaže. U nás však žiadna neexistuje, poisťovne ponúkajú navlas rovnaké služby," povedal Urbáni. Dodal, že na prechodné obdobie je potrebné kontrolovať štátne peniaze. Diskutovať o tomto návrhu by sa malo na najbližšom zdravotníckom výbore. S návrhom má však problém opozícia. "Je to boľševický nápad, ktorý vyvlastňuje zdravotné poisťovne a tvári sa, že nakladá s inými peniazmi, ako sú verejné zdroje," vyhlásil predseda SDKÚ-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda.

Podiel poistencov v zdravotných poisťovniach
 

august 2006

január 2007

Spoločná 681 255 -81 564
Sideria 397 671 -79 401
Dôvera 348 398 85 169
Apollo 465 566 -26 924
Všeobecná 3 405 318 -434 345
Európska 2 74 607
Union 23 462 458
Zdroj: ÚDZS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 19:42