StoryEditor

ŠtB v bratislavskom archíve? V sieti uviazli veľké ryby

Súčasní a bývalí politici, cirkevní hodnostári, športovci, umelci, akademickí funkcionári, manažéri. Tí všetci sa objavili v bratislavských registroch ŠtB, ktoré zverejnil na internete Ústav pamäti národa (ÚPN), ako spolupracovníci komunistickej tajnej polície.
Všetci sa však bránia: nikdy sme nič nepodpísali, nikoho sme neudávali. Aj z tohto dôvodu sa väčšina údajných agentov - politikov zatiaľ nemusí obávať sankcií materských strán.

Fyzik, Lotos a Nora
Jedinú výnimku tak zatiaľ predstavuje SMK. Podľa zverejnených zväzkov bol agentom ŠtB (krycie meno Fyzik) stranícky prominent Árpád Duka-Zólyomi. SMK preto vyzvala svojich členov s podobným problémom, aby odstúpili zo straníckych postov. Ako prvý tak urobil práve Duka-Zólyomi, hoci sám tvrdí: "Vedome som s tajnou políciou nespolupracoval, mám čisté svedomie." Abdikoval na funkciu zástupcu predsedu SMK, europoslancom však ostáva.
Medzi agentmi ŠtB je aj meno poslanca SDKÚ Jozefa Banáša (krycie meno Lotos). Hovorca SDKÚ Martin Maťko pritom zopakoval: Nenaskočíme na novú vlnu populistického pokúšania sa robiť čistky v orgánoch štátnej správy či vo vládnych funkciách. V SDKÚ tak záleží iba na jedincoch, ako sa s tým dokáže vyrovnať. Banáš už vyhlásil, že nikdy nikoho neudával ani nikomu neublížil. Po medializácii údajne aktívnej spolupráce s ŠtB už post štátneho tajomníka rezortu výstavby opustil iný člen SDKÚ - Ján Hurný.
V NR SR by mal sedieť podľa zväzkov aj ďalší bývalý agent - Karol Fajnor z KSS (krycie meno Nora). "Na agenta bolo treba podpis a ja som nikomu nič nepodpísal." Pred rokom 1989 pracoval ako námorný dôstojník. "Eštebáci prišli za mnou a spýtali sa ma: Ťažké traktory doveziete na miesto určenia? Ja som povedal, že áno. To bola celá moja spolupráca," spomína Fajnor. V KSS mu žiadny postih nehrozí. "Na takéto kroky nie je dôvod," vyhlásil predseda poslaneckého klubu KSS Vladimír Ďaďo. Ako agenta evidovala ŠtB aj známeho ponovembrového politika Jána Budaja (krycie meno Domovník). Ten akúkoľvek spoluprácu vylučuje. "Pred rokom 1989 som bol jeden z najčastejšie vypočúvaných a zatýkaných ľudí na Slovensku," skonštatoval pre HN. Už dva roky žiada ÚPN, aby mu sprístupnili záznamy o jeho osobe. "Zatiaľ mi nevedia povedať ani len to, či nejaký taký zväzok existuje."

(Ne)vedomá spolupráca?
Zaujímavé mená sa objavili aj medzi dôverníkmi ŠtB - poslanec Smeru Dušan Muňko (krycie meno Slávik) či nezávislý poslanec Ivan Hopta (krycie meno Oskár). Pritom bývalý federálny ústavný súd ešte v roku 1992 rozhodol, že tzv. dôverníkov nie je možné považovať za vedomých spolupracovníkov ŠtB. Rovnaké hodnotenie sa vzťahuje aj na kategóriu kandidát tajnej spolupráce - takýmto objektom záujmu ŠtB bol napríklad dnešný predseda NR SR a KDH Pavol Hrušovský (krycie meno Jednota). "Je takmer vylúčené, že ľudia z týchto kategórií vedeli o tom, že boli registrovaní," vyhlásil pre HN vtedajší predseda súdu Ernest Valko. S vecnou stránkou verdiktu súdu sa nedokáže úplne stotožniť český historik Pavel Žáček. "Dôverníkov treba posudzovať individuálne. Aj medzi nimi nájdeme špičkových spolupracovníkov - udavačov." Žáček v rozhovore pre HN pripomenul, že v 50. rokoch bol dôverník označením agenta.

Zodpovednosť za skartácie
V čase od decembra 1989 do volieb v roku 1990 sa viacero materiálov ŠtB zničilo - boli skartované, niektoré stránky boli povytrhávané. Podľa šéfa ÚPN Jána Langoša za to nesie politickú zodpovednosť vtedajší podpredseda vlády Ján Čarnogurský a bývalý minister vnútra Vladimír Mečiar. Čarnogurský tvrdí, že rozhodnutie vtedajšieho námestníka ministra vnútra Alojza Lorenca vláda "národného porozumenia" ovplyvniť nemohla - nastúpila totiž až po jeho príkaze na skartáciu. Ako priznal pre HN, počas funkcie dostal dva - tri razy telefonické avízo, že v zariadeniach rezortu vnútra sa ničia materiály ŠtB. "S Lorencom sme to zakaždým išli skontrolovať. Nič sa nepotvrdilo," uviedol Čarnogurský pre HN. Medzi zničenými záznamami ŠtB bol aj register Vladimíra Mečiara. ÚPN sa ho podarilo zrekonštruovať, chýba v ňom však údaj, v akej kategórii ho ŠtB evidovala. Podľa Langoša mohol pôvodnú registračnú stránku, na ktorej bolo aj Mečiarove meno, vytrhnúť iba príslušník ŠtB. Mečiar odmietol čokoľvek komentovať.

KOHO ŠTB VIEDLA AKO SPOLUPRACOVNÍKA

- Ján Sokol, arcibiskup - agent (Špirituál, Svätopluk) - "Arcibiskup nemení svoje stanovisko a trvá na tom, že nikdy vedome nespolupracoval so žiadnou tajnou službou," uviedol jeho hovorca Tibor Hajdu.
- Anton Srholec, katolícky kňaz - agent (Skala)
- Július Filo, generálny biskup evanjelickej cirkvi - agent (Julo, Správca) - v médiách v minulosti vyhlásil, že nikdy nedal súhlas, aby ho evidovali ako agenta.
- Ivan Osuský, evanjelický biskup - agent (Vilo) - "Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Budeme to riešiť vo vnútri cirkvi," reagoval Osuský.
- Jozef Markuš, predseda Matice slovenskej - agent (Ekonóm) - predsedníctvo Matice Slovenskej ešte v roku 1996 odmietlo tvrdenia o spolupracovníkoch bývalej ŠtB v Matici.
- Dárius Rusnák, bývalý hokejista, dnes pracovník prezidentskej kancelárie - agent (Daro) - "Môžem sa pokojne každému pozrieť do očí, nikdy som nikoho neudal," tvrdí Rusnák. Pripomína, že prešiel bezpečnostnou previerkou NBÚ.
- Dušan Pašek, bývalý hokejista - agent (Hokejista)
- Eduard Kostolanský, rektor Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave - agent (Dako) - vylúčil, že by vedome spolupracoval s ŠtB.
- Peter Mihók, šéf Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory - agent (Nový)
- Štefan Kvietik, herec - prepožičaný byt (na konšpiračné schôdzky kontrarozviedky s tajnými spolupracovníkmi) - označil to za nezmysel.
- Jaroslav Svěchota, bývalý námestník SIS - agent (Technik)
(Zdroj: www.upn.gov.sk, HN, TASR)
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. apríl 2024 09:04