StoryEditor

Správa o stave republiky: Bez konfliktu a vízie

23.06.2005, 00:00
Zahraničných investorov k nám láka najmä lacná pracovná sila. Reformy treba hodnotiť triezvo a bez emócií. Štát zodpovedá za zdravotnú starostlivosť obyvateľstva a mal by viac investovať do vzdelania a vedy. Pozitívne smerovanie Slovenska je očividné a povzbudzujúce.

Zahraničných investorov k nám láka najmä lacná pracovná sila. Reformy treba hodnotiť triezvo a bez emócií. Štát zodpovedá za zdravotnú starostlivosť obyvateľstva a mal by viac investovať do vzdelania a vedy. Pozitívne smerovanie Slovenska je očividné a povzbudzujúce. Takýto je zásadný odkaz prezidenta republiky Ivana Gašparoviča, ktorý včera predniesol vo svojej Správe o stave republiky.

Zabudnite na víziu
Politológom v Gašparovičovom prejave chýbala jasnejšie pomenovaná vízia ďalšieho smerovania krajiny. Podľa politológa Rastislava Tótha bol prejav Ivan Gašparoviča príliš právnicko-ekonomický, chýbal mu silnejší dôraz na morálku a vízia budúcnosti. "Prezident by mal mať predstavu, ako má vyzerať dobre usporiadaná spoločnosť." Politológ Peter Horváth si myslí, že na prezidentovom prejave sa odrazila skutočnosť, že je volený priamo občanmi a má záujem byť zvolený aj v ďalšom funkčnom období. Obaja politológovia odmietajú tvrdenie predsedu Smeru Roberta Fica, že prejav bol kritikou vlády "Prvá polhodinka bola taká, ako keby hovoril hovorca vlády a aj v druhej časti bol prezident len veľmi málo kritický," zdôraznil Tóth. Absenciu tvrdšej kritiky si vysvetľuje Gašparovičovou neochotou vstupovať do konfliktov. Horváth očakáva, že kritickejšiu správu o stave republiky prednesie prezident už budúci rok - pred parlamentnými voľbami.

Keď prichádza prezident...
Správu si prišla vypočuť vláda s výnimkou premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý bol v tom čase na služobnej ceste v Dánsku. Tesne po Gašparovičovom príchode sa z kresla zdvihol predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a opustil rokovaciu sálu. Dôvod? Mečiar tvrdí, že situáciu na Slovensku pozná a prezidentova správa ho ničím nezaujala. Jednotliví poslanci chýbali aj z ďalších poslaneckých klubov koalície i opozície. Na záver prejavu si prezident od väčšiny prítomných poslancov vypočul potlesk, neoficiálne však najmä zástupcovia koalície kritizovali obsah a dĺžku prejavu. "Neviem, či sme v polovici prejavu nemali vyhlásiť obednú prestávku," poznamenal jeden z poslancov. Gašparovičov predchodca Rudolf Schuster mal svoju poslednú správu na siedmich hárkoch formátu A4, súčasný prezident ich potreboval 22.
Taká normálna správa
Podľa politológov je inštitút správ o stave republiky výsledkom politickej tradície a nemajú zásadnejší dosah na politickú scénu. "Výnimkou bol iba prejav prezidenta Michala Kováča v roku 1994, po ktorom nasledoval pád Mečiarovej vlády, aj to bola skôr zhoda okolností a samotná správa bola len zámienkou," upozorňuje Horváth. Pamätné sú aj správy prezidenta Rudolfa Schustera - napriek tomu, že sa do funkcie dostal vďaka podpore vtedajšej koalície, patril medzi jej tvrdých kritikov. Podľa Tótha by sa slovenskí politici mali inšpirovať prejavmi amerických a francúzskych prezidentov - tí prinášajú zásadné hodnotenie situácie v krajine, ako aj silnú víziu. "Je to spôsob, ako môže prezident dať o sebe vedieť a presvedčiť verejnosť o dôležitosti svojho úradu."

Povedali k prezidentovej Správe o stave republiky:

Ivan Mikloš (minister financií, SDKÚ): Chcem oceniť uznanie pozitívneho smerovania Slovenska. Reformy však boli posudzované jednostranne. Bolo tam aj niekoľko vecných nepresností, ale to by som nepripisoval pánovi prezidentovi, ale jeho poradcom.
Gyula Bárdos (predseda poslaneckého klubu SMK): Takýto prejav nemal v parlamente odznieť. Bol to monitoring tlače. Hľadal som tam názor pána prezidenta, ale márne. Všetci hovorili, že jeho prejav bol nudný a iba zo slušnosti nevyšli zo sály.
Robert Fico (predseda Smeru): Je to úder namysleným reformátorom Miklošovi, Kaníkovi a Zajacovi. Prezident pomenoval celý rad ťažkostí, ktoré pravicová politika vyrobila a nie je schopná ich riešiť.
Pavol Rusko (minister hospodárstva, ANO): Súhlasím, že reformy potrebujú čas na doladenie. Asi nenájdeme nikoho, kto by nastavil reformu tak, aby už nepotrebovala novelizáciu. Celkovo prejav považujem za vyvážený, chýbala mi však výraznejšia vízia.
Vladimír Palko (minister vnútra, KDH)
: Správa bola skôr ústretová, len veľmi zľahka kritická. Pri výhrade k zvýšenej kriminalite by som pánovi prezidentovi vedel veľmi rýchlo vysvetliť, že ide o nárast evidencie. Spravili sme totiž opatrenia, aby sa policajti nesnažili neevidovať trestnú činnosť.
Tibor Cabaj (predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS): Pripomínalo mi to školskú prácu. Ak prezident hovoril o problémoch, mal by aj načrtnúť nejaké riešenia.

Čo hovoril Schuster a čo vraví Gašparovič v správe o stave republiky:

Vnútropolitická situácia:
Gašparovič
: Rozmáha sa vláda politických strán na úkor profesionalizmu. Pomer síl v NR SR sa zásadne zmenil v dôsledku odchodu poslancov z väčšiny poslaneckých klubov.
Schuster: Stojím pred rozhádaným parlamentom, ktorý sa musí čoraz častejšie zaoberať sám sebou. Ľahkovážnou politikou sa podarilo docieliť, že koalícia nevie, či má ešte väčšinu a o čom vlastne rozhoduje koaličná rada.

Zdravotníctvo:
Gašparovič
: Občan od reformy zdravotníctva očakáva, že mu prinesie viac dôstojnosti, solidarity, profesionalej kvality a starostlivosti.
Schuster: Chorí a ich príbuzní boli donútení cestovať za liekmi a čakať aj v niekoľkohodinových radoch.

Sociálne veci:
Gašparovič
: Regionálne rozdiely v kvalite života sú popri nezamestnanosti najzávažnejším sociálno-ekonomickým problémom Slovenska.
Schuster: Vláda rezignovala zo sociálneho charakteru štátu.

Reformy:
Gašparovič
: Reálna sociálna únosnosť jednotlivých reforiem sa pohybuje na kritickej hranici. Ľudia sa ocitli v chudobe a nemajú možnosť vymaniť sa z nej.
Schuster: Vyzerá to, akoby vláda odpísala niekoľko skupín obyvateľov - tých sociálne najslabších - a robí reformy na ich úkor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:35