StoryEditor

Premiér Fico chce mať štandardnejšie vzťahy SR s Ruskom

06.07.2006, 18:55
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico by privítal, keby Slovensko malo "štandardnejšie" vzťahy s Ruskou federáciou. "Osobne si myslím, že táto relácia bola trochu podcenená. Nehovorím, že či úmyselne alebo neúmyselne, ale bola trochu podcenená. Je to jedna z relácií, na ktorú by som chcel aj ja sám vynaložiť určité úsilie" uviedol Fico pre novinárov po uvedení nového ministra zahraničných vecí Jána Kubiša do úradu.
Nový kabinet chce podľa Fica podstatne viac podporovať ekonomickú dimenziu zahraničnej politiky. "Ak hovoríme o ekonomickej dimenzii, musíme hovoriť o Rusku, musíme hovoriť o Ukrajine, musíme hovoriť o Číne a ďalších krajinách," povedal.
Predseda vlády v príhovore k predstaviteľom rezortu diplomacie deklaroval, že zahraničná politika SR bude naďalej orientovaná jasne proeurópsky. "Chceme rešpektovať všetky záväzky, ktoré SR má, a ktoré vyplývajú či už z členstva v Európskej únie, NATO alebo iných medzinárodných organizácií a medzinárodných dokumentov," povedal. Za nedotknuteľnú prioritu označil aj zachovanie dosiahnutého stavu v oblasti práv príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín.
Premiér ocenil tiež pôsobenie predchádzajúceho ministra zahraničia Eduarda Kukana s tým, že rezort diplomacie požíva dobrú povesť v Európe i celom svete.
Minister Kubiš označil novoustavený kabinet za modernú demokratickú a proeurópsku vládu, ktorá svojím rozhodnutiami dokáže, že si zaslúži tieto hodnotenia. Vyjadril zámer ďalej rozšíriť renomé a prestíž SR v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 04:53