StoryEditor

"Nezdravý" rezort sa po roku necíti lepšie

Najkontroverznejší a najviac kritizovaný minister. Jeho kroky vzbudzujú odpor nielen u opozície, ale aj u vlastných koaličných partnerov. Z jeho zámerov sa mu za necelý rok vo funkcii podarilo uskutočniť len máločo.

Napriek tomu sa šéf rezortu zdravotníctva Ivan Valentovič stále môže spoľahnúť na podporu svojho šéfa. "Minister Valentovič zdedil najnevďačnejší post a ani bývalá koalícia si nedovolí tvrdiť, že prevzal "zdravý" rezort. Objektívne má najťažšiu pozíciu," hovorí politológ Peter Horváth. Na druhej strane sa Valentovič podľa neho nijako nevymyká z radu svojich neveľmi úspešných predchodcov. "Nie sú známe žiadne jeho reálne výsledky."

20-koruny a chýbajúce miliardy
Zrušenie 20- a 50-korunových poplatkov na jeseň, zníženie DPH od 1. januára, nový cenový výmer na lieky od apríla. Týmto sa výpočet úspešne zavŕšených ministrových zámerov začína aj končí.
Omnoho dlhší je, naopak, zoznam návrhov, ktoré zostali z rôznych dôvodov neuskutočnené. Zámer naliať do zdravotníctva viac peňazí cez zvýšené odvody za štátnych poistencov naplnil minister len z jednej tretiny - viac peňazí dostal z rozpočtu len na prvé štyri mesiace. Na zvyšok roka mal nájsť peniaze v rezorte - to sa mu zatiaľ nepodarilo. Naopak, dlhy v rezorte len za minulý rok vzrástli na takmer sedem miliárd.
Narážajúci minister
Plán zriadiť jedinú zdravotnú poisťovňu narazil na odpor súkromných poisťovní, ale najmä koaličných partnerov. Prepoistenie poistencov štátu do štátnych poisťovní zase na ústavu. Rušenie lôžok na odpor nemocníc, VÚC a premiéra, neskorší návrh na zmenu účelu nemocničných postelí zase na kolegyňu z rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. "Napísal mnoho správ, ktoré len odhalili nekompetentnosť a bezradnosť v Smere-SD aj na ministerstve zdravotníctva," hodnotí Valentovičovu prácu šéf parlamentného zdravotníckeho výboru z opozičnej SDKÚ-DS Viliam Novotný.
Hodnotiť má premiér
Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš je presvedčený, že Valentovič svojimi krokmi len posilňuje príčiny súčasného zlého stavu v zdravotníctve. Zrušenie poplatkov, zastavenie transformácie a privatizácie či snaha o vytlačenie súkromných zdravotných poisťovní z trhu sú podľa neho cestou k zaostávaniu. "Súkromníci dokážu zabezpečiť veľkú časť zdravotníctva efektívnejšie ako štát. Minister by im na to mal vytvoriť podmienky a kontrolovať ich dodržiavanie."
Minister pritom argumentuje, že všetky jeho doterajšie kroky sú v súlade s vládnym programom. Sám seba momentálne hodnotiť nechce. "Jeho prácu má hodnotiť predseda vlády a občania," odkázala jeho hovorkyňa Silvia Balázsiková.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Káčera vystrieda Fedor 02 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyhodnotia kampaň 03 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľby by vyhral Smer
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:31