StoryEditor

SIS musí podnikateľovi Robertovi Krajňákovi zaplatiť 2,5 mil.

19.04.2006, 18:15
Autor:
SITASITA

Dva a pol milióna korún musí zaplatiť Slovenská informačná služba (SIS) podnikateľovi Robertovi Krajňákovi ako nemajetkovú ujmu za porušenie jeho práv. Také je rozhodnutie Okresného súdu Bratislava 1, ktorý dnes bez prítomnosti verejnosti vyniesol rozsudok v spore na ochranu osobnosti medzi podnikateľom a tajnou službou. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.
Podnikateľ Krajňák zažaloval SIS, pretože sa domnieval, že služba, ktorej vtedy šéfoval Ivan Lexa, zasiahla do jeho práv, keď ho neoprávnene sledovala a pripravovala jeho diskreditáciu. Takéto aktivity voči nemu podnikala údajne preto, že v roku 1995 organizoval petíciu za odvolanie Mečiara z funkcie premiéra. V denníku Sme vtedy podal inzerát, v ktorom uverejnil petičnú otázku: "Ste za odvolanie Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády SR?" Krajňák tvrdil, že služba zasiahla do jeho súkromia a žiadal od nej ospravedlnenie a 6,5 milióna korún.
Pojednávanie v súdnom spore sa niekoľko mesiacov odročovalo, pretože Vladimír Mečiar, ktorého samosudkyňa potrebovala vypočuť ako svedka, nemohol vypovedať. Bol viazaný mlčanlivosťou a štátne orgány sa nevedeli dohodnúť, kto ho má mlčanlivosti zbaviť. Sudkyňa sa viackrát obrátila so žiadosťou na parlament, ten však tvrdil, že zo zákona môže zbaviť mlčanlivosti súčasného predsedu vlády, nie však bývalého. Národná rada (NR) SR sa obrátila na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), aby k tejto veci zaujal stanovisko. Ten konštatoval, že Mečiara by mala zbaviť mlčanlivosti SIS. Mečiara sa súdu nakoniec podarilo vypočuť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:08