StoryEditor

Paška: NR SR by sa mohla vyhlásením proti extrémizmu zaoberať už v stredu

05.09.2006, 18:01
Autor:
TASRTASR

Vyhlásením Národnej rady SR proti extrémizmu a národnostnej neznášanlivosti by sa mohli poslanci zaoberať už v stredu. Predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý dnes zástupcom parlamentných strán predložil nový text dokumentu, dúfa, že sa podarí nájsť zhodu. Na odmietavom stanovisku trvá SDKÚ-DS, KDH má podľa Pašku pripomienky, ktoré sa snažia do textu zapracovať. "Keďže čas beží a blíži sa 9. september, čo je pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, preformulovali sme trošku ten text a naviazali sme ho vlastne k tomuto dňu, kde si každý demokraticky zmýšľajúci a konajúci človek musí pripomenúť určité fakty z histórie," povedal Paška, ktorý prvú verziu dokumentu predložil politickým stranám už v pondelok. Predpokladá, že aj napriek odmietavému postoju SDKÚ-DS sa podarí dospieť k dohode a dokument predložia v stredu na program tejto schôdze NR SR.
Podľa predsedu parlamentu sa na Slovensku aj v Maďarsku, aj keď ojedinele, odohrali udalosti, ktoré podľa neho nútia každého súdneho človeka, aby k nim zaujal stanovisko. Odmietol obvinenia SDKÚ-DS, že sa pokúša vo vyhlásení spájať výčiny výrastkov s pamiatkou holokaustu.
Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos dnes zopakoval, že poslanci za SMK podporia návrh vyhlásenia, ak ho Paška predloží parlamentu. Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj po rokovaní zástupcov strán u šéfa parlamentu vyhlásenie odmietol komentovať. ĽS-HZDS podľa podpredsedu strany Milana Urbániho nemá problém s podporou vyhlásenia. Naznačil však, že problémom by sa mohla zaoberať aj maďarská strana, ktorá by mohla vo svojom parlamente rovnako schváliť podobné vyhlásenie.
Podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS) iniciatívu označil za účelovú a vnútorne protirečivú. Novému textu vyčíta hlavne preambulu, ktorá sa odvoláva na obete holokaustu. Spájanie pamiatky obetí holokaustu s vyčíňaním nejakých výrastkov považuje Hort za nedôstojné vo vzťahu k obetiam holokaustu. Okrem SDKÚ-DS mali pripomienky aj kresťanskí demokrati. Paška ich označil za racionálne. "Uvidíme, keď ich urobíme, ako sa k tomu postavia," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:25