StoryEditor

Regionálne voľby: Šachová partia na pokračovanie

21.02.2005, 23:00
Regionálnych politikov už niekoľko mesiacov zamestnávajú prípravy volieb do vyšších územných celkov. Napriek tomu je zloženie viacerých koalícii, ako aj mená kandidátov na županov, stále otázne. Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus si to vysvetľuje aj špecifickým postavením volieb do regionálnych parlamentov.

Na rozdiel od celoštátnych volieb zohrávajú pri voľbách do VÚC dôležitú úlohu aj miestne problémy. Osobitný charakter má tiež rozhodovanie voličov. Na celoštátnej úrovni je kľúčová ich politická orientácia, na komunálnej rozhodujú najmä osobnosti. Pri voľbách do VÚC sa podľa Slosiarika obe roviny prekrývajú. "Pri ostatných voľbách polovica ľudí vyberala kandidáta na základe jeho schopností a druhá podľa straníckej príslušnosti."

Pravicový blok a ostatní
V Bratislave ani v Trenčíne definitívne "áno" pravicovej koalícii SDKÚ-SMK-ANO-DS stále nepovedalo KDH. V Trenčíne zvažuje tento blok spoluprácu s ĽS-HZDS alebo so Smerom. Aj tieto dve strany rokujú o vzájomnej spolupráci. Poslanec NR SR Miroslav Chovanec (Smer) tvrdí, že situáciu komplikujú udalosti na centrálnej úrovni. "U nás je väčšina za dohodu oboch subjektov, v hnutí je najmä z centra tlak na iné riešenie." Kandidáta na župana plánuje postaviť len ĽS-HZDS - do úvahy prichádza poslanec NR SR Miroslav Maxon či riaditeľ Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Pavol Krištof. V Bratislave sa pravica nevie dohodnúť na spoločnom kandidátovi na župana. Liberáli postavili súčasného župana Ľuba Romana (ANO), podľa našich informácií je toto meno pre niektoré strany problémom. SDKÚ by v primárkach mala rozhodnúť medzi Martinom Kurucom a Branislavom Záhradníkom. KDH zvažuje podporu starostu Petržalky Vladimíra Bajana, ktorého oslovil aj Smer. V trnavskom VÚC sa črtá stredopravá koalícia KDH a SDKÚ, pričom únia si ako podmienku vstupu dala rozšírenie koalície o ďalšie strany - ANO, DS a OKS. "Musíme sa dohodnúť najmä na počtoch kandidátov na poslancov v jednotlivých okresoch," upozornil Alojz Přidal (KDH). SDKÚ má dve možnosti: vlastného kandidáta alebo podporu Jozefa Kloknera (KDH). Takpovediac od nuly začína po odchode krajského šéfa Viktora Béreša v Trnave rokovať ANO. "Nikoho nevylučujeme, ale ani sa na nikoho neviažeme," vyhlásil podpredseda trnavskej ANO Martin Cifra. Za SMK vedie rokovania Pál Keszegh - rokujeme iba o možnostiach spolupráce po voľbách.

Regióny plné otáznikov
V Nitre sa už dávnejšie sformovala tzv. slovenská koalícia (ĽS-HZDS-Smer-KDH-SDKÚ). Už dnes to v nej škrípe. "SDKÚ a ĽS-HZDS nás začali vydierať," hovorí Peter Oremus (Smer). Ako problém vníma počty mandátov pre jednotlivé strany. Peter Miššík (SDKÚ) ostáva pokojný - pred podpisom je zmluva o vytvorení koalície pre voľby poslancov a strany prejavili vôľu dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi na župana. Všetko je otvorené. ANO rokuje s SMK.
V Žiline sú rokovania o koalíciách na podporu kandidátov na župana stále otvorené. Ak by kandidatúru neprijal Alexander Slafkovský (podmieňuje ju vznikom koalície SDKÚ, KDH, ANO a DS), najväčšie šance by mohol mať Jozef Tarčák (ĽS-HZDS). Jeho podporu pripustili SDKÚ, ANO a ani KDH, ktoré zatiaľ presadzuje Andreja Sočuvku. Do volieb poslancov chce ísť KDH samostatne. Predbežnú dohodu o koalícii už uzavreli v Žilinskom kraji SDKÚ, ANO a DS. V Banskej Bystrici zvažujú postavenie vlastných kandidátov na županov len Smer a ANO. Stredopravé strany by rady vytvorili jednotnú koalíciu aj na post župana, aj na poslancov. V hre sú ĽS-HZDS, SDKÚ, KDH, ANO a DS. Na východe Slovenska sa usilovne rokuje, predstavitelia jednotlivých politických subjektov však potenciálnych partnerov odmietajú konkretizovať. V Prešove je isté zatiaľ len to, že ĽS-HZDS nepodporí doterajšieho župana Petra Chudíka, ktorého nominovali v minulých voľbách. Prioritným partnerom v tomto kraji sú pre SDKÚ kresťanskí demokrati. V Košiciach sa črtá väčšia koalícia - aspoň ĽS-HZDS by privítalo spoluprácu s SDKÚ, KDH, ANO a SMK.

Platiť budú strany aj kandidáti
Väčšina regionálnych štruktúr sa vo financovaní kampane chce spoľahnúť na pomoc straníckych centrál. Platiť by mali aj kandidáti. "Predpokladám, že použijú peniaze najmä zo svojich úspor," prízvukuje Přidal. Pôvod ostatných zdrojov si strany preveria. V Smere dostanú z centrály jednotlivé VÚC po 100-tisíc korún, každý kandidát má prispieť na kampaň sumou 10- až 15-tisíc korún. Právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala upozorňuje - strany ani nezávislí kandidáti nemusia zverejniť výšku výdavkov. Experti varujú, že v pozadí kandidátov môžu stáť aj sponzori, ktorí môžu očakávať "protislužby".

Kto sa chystá zabojovať o kreslo župana
Bratislava:
Ľubo Roman (ANO), Vladimír Bajan (KDH?, Smer?)
Trnava: Renáta Zmajkovičová (Smer), Jozef Klokner (KDH), Viktor Béreš (nez.), Peter Tomeček (nez.)
Nitra: strany chcú o kandidátoch rokovať, až sa dohodnú o poslancoch
Trenčín: ?
Banská Bystrica: Milan Murgaš (Smer), Milan Kepeňa (ANO)
Žilina: Jozef Tarčák (ĽS-HZDS), Juraj Blanár (Smer), Alexander Slafkovský (DS), Ján Mikolaj (nez.), Andrej Sočuvka (KDH)
Košice: Zdenko Trebuľa (Smer), Rudolf Bauer (KDH), Viliam Novotný (SDKÚ), Marián Biľo (ANO)
Prešov: Jozef Polačko (SDKÚ), Ján Dobrovič (ĽS-HZDS), Peter Chudík (nez.), Dušan Hruška (KDH)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 02:19