StoryEditor

V novej organizačnej štruktúre nejde o úsporu, tvrdí OZ TATRY

12.02.2007, 13:20
Autor:
SITASITA

Úspora dvoch miliónov korún, ktorá je plánovaná znižovaním počtu zamestnancov Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ako rozpočtovej organizácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR je jasným dôkazom toho, že ide o niečo iné než o úspory, uvádza v tlačovom vyhlásení predseda a projektový manažér Občianskeho združenia (OZ) TATRY Rudolf Pado. Reaguje na vyhlásenia riaditeľa ŠOP SR Jána Mizeráka, ktoré uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii. "Je to len pokračovanie útoku na iné hodnoty tejto krajiny, než sú tie ekonomicky vyčísliteľné, a to v príkrom rozpore s Národnou stratégiou trvalo udržateľného rozvoja, ktorá deklaruje rešpektovanie rovnováhy medzi ekonomickým, sociálnym a environmentálnym segmentom spoločnosti," tvrdí Pado.
Ako ďalej uviedol, "OZ TATRY zdôrazňuje, že pri diskusii o finančných zdrojoch pre ochranu prírody si treba spomenúť na to, koľko desiatok miliárd bolo v tejto krajine rozkradnutých počas privatizácie podnikov, o koľko desiatok percent sa na Slovensku predražujú oproti pôvodnému rozpočtu verejné zákazky (diaľnice, tunely, vodné diela), akú výšku dosahujú pohľadávky napr. Sociálnej poisťovne, koľko desiatok miliárd korún tečie do tzv. komparatívnych výhod pre zahraničných investorov a drevo akej hodnoty odišlo z TANAP-u."
Na Slovensku podľa neho už dlhodobo dochádza k neustálemu oslabovaniu pozícií ochrany prírody vo verejnom živote. "Dôkazom je nielen prepustenie riaditeľov národných parkov a chránených krajinných oblastí, snaha o prepúšťanie profesionálnych strážcov prírody, ale aj odpojenie environmentálnych mimovládnych organizácií od 2 % asignácie dane od účtovného obdobia 2007," konštatuje Pado. Na finančne a personálne poddimenzovanú ochranu prírody podľa neho čakajú developeri presadzujúci diaľnice, uránové a zlaté bane, jadrové elektrárne, či megalomanské lyžiarske strediská.
Riaditeľ ŠOP Ján Mizerák vo štvrtok povedal, že plánované znižovanie počtu zamestnancov ŠOP nesúvisí so zmenou organizačnej štruktúry. "Hoci je predčasné hovoriť o konkrétnych počtoch, v ŠOP prepúšťanie nebude v porovnaní s inými organizáciami ministerstva životného prostredia také výrazné," uviedol. Zníženie počtu profesionálnych strážcov prírody chce kompenzovať lepšou spoluprácou s dobrovoľnými strážcami a inými druhmi stráže, najmä lesnou strážou. Zo 416 zamestnancov ŠOP je 108 profesionálnych strážcov. Dobrovoľných strážcov, ktorí majú rovnaké kompetencie ako profesionálni, je 681, kompetencie strážcov prírody majú v teréne aj odborní zamestnanci ŠOP. Nová štruktúra ŠOP, ktorá platí od začiatku februára, prinesie podľa Mizeráka efektívnejšie plnenie úloh v ochrane prírody a lepšie využívanie materiálnych aj personálnych kapacít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:47