StoryEditor

ÚVK: Termín volieb sa nemení

15.06.2006, 14:28
Autor:
SITASITA
Ústredná volebná komisia nie je kompetentná rozhodnúť o tom, či sú voľby platné alebo neplatné. Na mimoriadnom zasadnutí tak odmietla návrh, aby vydala odporúčanie predsedovi NR SR na vypísanie nových volieb na základe porušenia volebného zákona.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) nie je kompetentná rozhodnúť o tom, či sú voľby platné alebo neplatné. "To môže rozhodnúť jedine Ústavný súd SR, ale až po voľbách," uviedla počas dnešného mimoriadneho zasadnutia ÚVK predsedníčka komisie Eva Garbiarová (SLNKO). ÚVK na mimoriadnom zasadnutí odmietla návrh, aby vydala odporúčanie predsedovi NR SR na vypísanie nových volieb na základe porušenia volebného zákona. Odmietla tiež prijať odporúčanie pre prezidenta SR, aby vzhľadom na neregulárnosť kampane dohliadol na vypísanie a regulárnosť nových volieb. Neprešiel taktiež návrh Prosperity Slovenska na zastavenie televíznych volebných diskusií. Jediné, čo ÚVK môže podľa Garbiarovej urobiť, je konštatovať porušenie volebného zákona. Ako pripomenula, takéto uznesenie ÚVK už prijala minulý týždeň, keď na riadnom zasadnutí konštatovala, že televízie JOJ, Markíza a STV porušili volebný zákon tým, že nepridelili rovnako hodnotný vysielací čas všetkým kandidujúcim politickým subjektom, čím znevýhodnili najmä menšie a neparlamentné strany a koalície. Predsedníčka Garbiarová ubezpečila, že "v sobotu budú voľby, ako majú byť."
ÚVK sa zaoberala aj návrhom strany Ľavicový blok (ĽB), ktorá chcela, aby Slovenská televízia (STV) zaradila do vysielania okrúhly stôl. Hosťom tejto diskusia by mali byť neparlamentné politické strany, ktoré nedostali priestor vo volebnej Aréne STV. ÚVK odporučila ĽB, aby sa obrátili na Radu pre vysielanie a retransmisiu. Komisia v závere dnešného zasadnutia neprijala návrh uznesenia, ktorý predložila Slovenská ľudová strana (SĽS). Od STV žiadala SĽS ospravedlnenie za to, že jej neodvysielala politickú reklamu. Ako pre agentúru SITA uviedla členka ÚVK za OKS Eva Polakovičová, na základe dokumentácie z STV sa komisia zhodla na tom, že chyba sa stala na strane SĽS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:10