StoryEditor

Smer podporí nový Trestný zákon

21.02.2005, 23:00
Smer podporí v prvom čítaní nový Trestný zákon z dielne rezortu spravodlivosti, vicepremiér a minister spravodlivosti Daniel Lipšic zase sľúbil podporu návrhu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý predloží zase opozičná strana.

Taký je záver zo včerajšieho rokovania Lipšica so šéfom Smeru Robertom Ficom. Ten má ešte jednu podmienku - Trestný zákon nesmie obsahovať trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb. "O podpore v druhom a treťom čítaní sa rozhodneme podľa podaných pozmeňujúcich návrhov." S nepriechodnosťou vyšetrovania firiem sa pritom minister zmieril. "Rešpektujem premisu - pokiaľ sa nedohodneme, platí status quo," skonštatoval Lipšic. Ďalšou prekážkou nového trestného systému bol paragraf o založení a podpore zločineckej skupiny. Poslanec NR SR Peter Miššík (SDKÚ) presadil, aby z rekodifikácie vypadla práve podpora takejto skupiny. Ministerstvo spravodlivosti SR tak pripravilo návrh, ktorý podporu zločineckej skupiny presne definuje. "Takéto ustanovenie musí v zákone zostať," zdôraznil Lipšic. S týmto riešením by podľa Miššíka nemala mať SDKÚ problém.
Naopak, bez väčších problémov sa Fico a Lipšic zhodli na filozofii zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Smer totiž žiada - dôkazné bremeno musí byť na osobe, ktorá nevie preukázať pôvod svojho majetku. To isté presadzoval minister, poslanci však vlani presunuli túto povinnosť na štát, a tak návrh zákona z rokovania NR SR napokon stiahol. V tom čase sa proti Lipšicovi postavili ANO, SMK, SDKÚ a ĽS-HZDS.
Podpredseda ANO Ľubomír Lintner potvrdil, že na svojom stanovisku trvajú. Návrh zákona predloží Smer do parlamentu v marci.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 09:44