StoryEditor

Fico: Stiahnutím vojakov z Iraku vláda splnila sľub voličom

25.02.2007, 18:18
Autor:
TASRTASR

Vláda SR dnes splnila sľub voličom stiahnuť slovenských vojakov z operácie Iracká sloboda. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico po privítaní poslednej siedmej rotácie slovenského kontingentu na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
"Ukončili sme činnosť vojakov v Iraku, pretože to považujeme za správne. Naši vojaci dobre reprezentovali krajinu, ale to nie je len o reprezentácii, ale aj o politickom rozhodnutí," vyhlásil premiér. Myslí si, že slovenská strana realizovala svoje rozhodnutie odísť z Iraku pomocou dialógu s irackou vládou a spojencami.
Fico poďakoval všetkým vyše 700 vojakom, ktorí sa vystriedali počas siedmich rotácií v rámci slovenskej jednotky. "Je mi veľmi ľúto štyroch vojakov, ktorých sme v Iraku stratili. Nebudem to komentovať, ale je mi to veľmi ľúto," povedal. Verí, že všetky ďalšie misie, na ktorých sa bude SR zúčastňovať, budú pod plným mandátom OSN a "budú mať zmysel".
Minister obrany František Kašický odovzdal premiérovi štátnu vlajku SR, ktorú dnes počas rozlúčky v Kuvajte sňali vojaci. "Znamená symbol ukončenia pôsobenia našej jednotky v Iraku," konštatoval.
Premiér na záver zopakoval, že Slovensko sa bude naďalej zúčastňovať na obnove Iraku. SR darovala irackej vláde štyri odmínovacie komplety Božena, vojenský materiál, či ponúkla školenia príslušníkov irackých bezpečnostných síl. V Iraku tiež zostalo 11 príslušníkov slovenskej armády, ktorí budú pôsobiť v štábnych funkciách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 20:25