StoryEditor

Prvý mobilný telefón oslavuje 50 rokov

16.10.2006, 10:49
Autor:
SITASITA

Pred päťdesiatimi rokmi predstavili Švédi prvý plne automatický mobilný telefónny systém na svete. Používalo ho pár stoviek zákazníkov, prevažne švédski právnici a lekári. Na uskutočnenie hovoru stačilo len vytočiť číslo bez akéhokoľvek iného manuálneho ovládania. Výnimočnú historickú udalosť oslávia Švédi 17. októbra uvedením výstavy Päťdesiat rokov mobilného telefonovania v Štokholme.
Vynález mobilného telefónu dramaticky zmenil spôsob komunikácie. V súčasnosti ho vlastní viac ako 2,5 miliardy ľudí. Mobilná komunikácia sa stala v priebehu päťdesiatich rokov jednou z najdôležitejších technologických inovácií všetkých čias a dôležitým faktorom ekonomického a sociálneho rastu.
Komunikáciu ako základnú ľudskú potrebu vyzdvihol už jej priekopník Lars Magnus Ericcson. Ako prvý v roku 1910 zabudoval telefón do automobilu. Vážil však viac ako 40 kilogramov a bol spätý s inštaláciou len vo vozidle. Existenciu elektromagnetických vĺn, ktoré sú základom bezdrôtovej komunikácie, dokázal už v roku 1886 nemecký fyzik Heinrich Hertz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:57