StoryEditor

Dve nemocnice v jednej budove

04.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Banská Štiavnica má od začiatku októbra raritu. V jednej budove fungujú dve zdravotnícke zariadenia a v nich dvaja riaditelia. Pôvodná mestská nemocnica naďalej zabezpečuje iba rýchlu zdravotnú pomoc a novovzniknutá regionálna všetky jej doterajšie činnosti.

Banská Štiavnica má od začiatku októbra raritu. V jednej budove fungujú dve zdravotnícke zariadenia a v nich dvaja riaditelia. Pôvodná mestská nemocnica naďalej zabezpečuje iba rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) a novovzniknutá regionálna všetky jej doterajšie činnosti. "Dvojvládie" má podľa zainteresovaných na svedomí reforma zdravotníctva. Povolenie na výkon RZP, ktoré udeľoval do februára 2003 VÚC, už vydáva Ministerstvo zdravotníctva SR. V júli ministerstvo vypísalo konkurz na poskytovateľa záchranky v tomto zdravotníckom zariadení. Do vyhlásenia víťaza, ktorý by mal byť známy do konca tohto roka, musí RZP poskytovať subjekt s pôvodnou licenciou. Do konkurzu sa prihlásila aj novovzniknutá Regionálna nemocnica, n.o., Banská Štiavnica.
V mestskej nemocnici zostalo pôvodných 21 zamestnancov RZP pracujúcich na polovičný úväzok. "Ako poslanec mestského zastupiteľstva som hlasoval proti zmene mestskej nemocnice na regionálnu," povedal riaditeľ mestskej nemocnice Martin Mačaj. Regionálna nemocnica prevzala okrem RZP všetky zdravotnícke služby v rámci lôžkovej aj ambulantnej starostlivosti vrátane rehabilitácií a röntgenu v pôvodnom rozsahu, ako aj práčovňu či kuchyňu. "Do konca tohto roka nebudeme redukovať súčasných vyše 70 lôžok ani takmer 150 zamestnancov. Máme však určité zámery, chceme modernizovať zdravotnícke služby najmä rozširovaním špeciálnych ambulancií," zdôraznil riaditeľ regionálnej nemocnice Štefan Šulek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:19