StoryEditor

Košická firma IMET zaplatila za haličský zámok takmer 48 miliónov korún

30.01.2006, 13:44
Autor:
TASRTASR

Vlastníkom barokového zámku v Haliči v okrese Lučenec je už košické firma IMET, a.s., ktorá ho od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) kúpila za 47 998 milióna korún. Poverený riaditeľ Úradu BBSK Peter Matúška dnes informoval TASR, že spomínaná firma vyplatila celú sumu.
Hodnota tohto vzácneho historického objektu v Haliči je podľa znaleckého posudku 46,3 milióna korún. Financie z predaja, s ktorým súhlasilo aj Ministerstvo kultúry SR, sa stali príjmom do rozpočtu BBSK.
Firma IMET, a.s., chce premeniť zámok na objekt slúžiaci najmä na kultúrne účely, ubytovanie a cestovný ruch. Jej zámerom je okrem iného zriadiť v ňom hotel s kapacitou 80 až 100 lôžok, a to pri rešpektovaní a zdôraznení všetkých historicky cenných artefaktov v súlade s požiadavkami pamiatkového úradu. Okrem toho tiež reštauráciu, salónik a výstavnú sieň. Rovnako aj obradnú miestnosť. V exteriéri uvažuje vybudovať športový areál a atraktívne priestory na ďalšie aktivity.
O ponuke pre IMET, a.s., rozhodli poslanci zastupiteľstva BBSK v júni minulého roku po tom, čo firma Matrix, s.r.o., Banská Bystrica, víťaz ponukového konania, nedodržala zmluvu a do konca apríla ani v predĺženom termíne nezaplatila dohodnutých 55 miliónov korún.
Vedenie BBSK už skôr navrhlo, že po prípadnom vypovedaní zmluvy firme Matrix, s.r.o., vyhlási nové výberové konanie, aby nevznikli pochybnosti o tejto transakcii. Poslanci však rozhodli, že zámok ponúknu na predaj firme, ktorá sa umiestnila ako druhá vo výberovom konaní.
Hoci z financií za predaj zámku obec Halič nedostane nič, jej starosta Vladimír Rehanek je spokojný. "Dôležitá je záchrana zámku, ktorý patrí k najzachovalejším a najkrajším nielen v Novohrade. Určite pri jeho obnove i prevádzke nájdu uplatnenie aj ľudia z našej obce. A rôzne služby bude nevyhnutné poskytovať aj v obci, čo bude príležitosť pre ďalších šikovných ľudí z Haliče," konštatoval Rehanek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:04