StoryEditor

ŠD Košice žaluje spoločnosť, ktorá od neho cez súd žiada 53 miliónov

03.01.2005, 11:25

Štátne divadlo (ŠD) Košice v roku 2005 očakáva dve závažné súdne rozhodnutia. Košické divadlo žaluje na súde spoločnosť Gabriel, ktorá od neho žiada vyplatiť 53 miliónov korún.
Košické Štátne divadlo sa rozhodlo žiadať od predmetnej spoločnosti súdnou cestou vyplatiť takmer pol milióna korún za úpravy priestorov divadla, ktoré využívala na sklad secondhandového textilu.
"My sme ich zažalovali, lebo nám spôsobili škodu, robili stavebné úpravy v našich priestoroch bez nášho súhlasu," uviedol pre TASR riaditeľ divadla Dan Himič. V tejto veci podľa jeho slov Okresný súd Košice I nevytýčil pojednávanie od roku 1998. "To je veľmi podozrivé, pretože za tých šesť rokov však v inom spore tých istých dvoch účastníkov vedel už rozhodnúť, dokonca aj Krajský súd, na úrovni našej žaloby nebol schopný ani zasadnúť," podotýka Himič. Podľa neho v októbri, keď došlo k medializácii problémov divadla s exekúciou, súd o tri dni vytýčil pojednávanie. To sa uskutočnilo 18. novembra, nedostavila sa však naň druhá strana a divadlu chýbala istá formálna doložka. Pojednávanie bolo odročené, pokračovať by malo začiatkom roka.
Košické divadlo v roku 2005 očakáva verdikt Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhoduje na základe mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora o 53-miliónovom spore so spoločnosťou Gabriel. V kauze už Najvyšší súd dočasne pozastavil exekúciu, nariadenú Okresným súdom Košice I a neskôr potvrdenú aj Krajským súdom v Košiciach. Exekúcia sa začala v októbri 2004. "Rýchle konanie súdu a prokuratúry zabránilo vzniku veľkej škody pre divadlo," povedal Himič.
Súdny spor medzi ŠD Košice a súkromnou spoločnosťou Gabriel sa začal ešte v roku 1994 kvôli zmluve o prenájme priestorov v správe ŠD na Františkánskej ulici na účely skladu secondhandového textilu. Spolu päť zmlúv podpísal vtedajší riaditeľ divadla Anton Grega a konateľ spoločnosti Aladár Ocsko, ktorý bol v rokoch 1987 - 1992 zamestnancom divadla. Zmluvy uzatvorili na 60 rokov pri cene 700 korún za meter štvorcový. Prijatie nového Zákona o správe majetku štátu vytvorilo prechodné obdobie, v ktorom bolo potrebné všetky zmluvy o prenájme štátneho majetku obnoviť, inak zo zákona zanikli. Nová zmluva na prenájom priestorov podpísaná nebola, čo s časovým odstupom spoločnosť Gabriel vyhlásila za obštrukciu ŠD a zažalovala ho s tým, že takýto postup divadla zabránil spoločnosti podnikať.
Neskôr svoju pohľadávku voči divadlu postúpila spoločnosť Gabriel šamorínskej spoločnosti Adria - Al. Tá dôsledne pokračovala vo vymáhaní domnelého ušlého zisku. Nakoniec dosiahla rozhodnutia Okresného a následne Krajského súdu v Košiciach, na základe ktorých je ŠD povinné uhradiť žalobcovi ušlý zisk a náhradu škôd vo výške 53 miliónov korún. Divadlo v odvolaniach neuspelo a rozsudok sa stal vykonateľným a začala sa exekúcia. Štátne divadlo sa preto obrátilo na Generálnu prokuratúru so žiadosťou o podanie mimoriadneho dovolania. Zároveň sa spoločnosť ADRIA AL odvolala na Najvyšší súd SR, pretože považuje výšku náhrady 53 miliónov za nedostatočnú.
Ministerstvo kultúry SR, ktoré je zriaďovateľom divadla, vyjadrilo počudovanie nad tým, že pôvodná zmluva na prenájom priestorov na skladovanie secondhandového textilu mohla vyústiť do verdiktu o ušlom zisku vo výške 53 miliónov Sk, ktorý je povinná zaplatiť štátna organizácia. V divadle sa v októbri uskutočnil aj poslanecký prieskum.
Nezávislý poslanec Gustáv Krajči povedal po preštudovaní materiálov, že ide o veľmi podozrivý prípad podpísania (nájomnej) zmluvy na 60 rokov a konanie súdov je viac ako pochybné. Podľa poslanca tu ide o trestnú činnosť bielych golierov, ktoré našli spôsob, ako okradnúť štát.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

him pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:12