StoryEditor

SIS mala odpočúvať centrály politických strán

Centrály politických strán odpočúvala tajná služba. Členov parlamentného výboru na kontrolu SIS o tom minulý týždeň informoval šéf tajnej služby Jozef Magala.

Centrály politických strán odpočúvala tajná služba. Členov parlamentného výboru na kontrolu SIS o tom minulý týždeň informoval šéf tajnej služby Jozef Magala.
"Hovoril to len všeobecne, s tým, že hneď po nástupe do funkcie prijal opatrenia na zastavenie odpočúvania," povedal poslanec, ktorý nechce byť menovaný. Magala nekonkretizoval, kedy a kde boli nainštalované odpočúvacie zariadenia, ani spôsoby a dôvody odpočúvania. Jeho predchodca v kresle šéfa SIS Ladislav Pittner na otázku, či o tom vedel, reagoval stručne: "Dovoľte, aby som sa zasmial. Ďakujem." A zložil.

Mečiar už koná
Šéf vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa už vo veci odpočúvania obrátil na generálneho prokurátora, aby začal vo veci konať pre porušenie zákona. Ak sa príde na to, že žiaden zákon porušený nebol, má "konať voči tomu, kto informáciu dal. A to je terajší riaditeľ SIS."
Ďalší z koaličných lídrov Ján Slota (SNS) a člen kontrolného výboru z informácií o odpočúvaní nie je prekvapený. "Hovoril som už niekoľko rokov, že sa to deje, čiastočne legálne, čiastočne nelegálne a všetci sa z toho smiali. Teraz je to už jednoznačne potvrdený fakt."
Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že už v minulosti mali informácie o odpočúvaní. "Konkrétne poznatky neboli, všetky veci boli v rukách bývalej koalície." Tento týždeň sa chce so šéfom SIS stretnúť. "Najskôr treba zistiť, či sú nejakí konkrétni zodpovední a či ich vieme nájsť. Ak áno, tak sa voči nim vyvodí zodpovednosť."
Oveľa stručnejší bol člen kontrolného výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). "Bol som na výbore, veľmi pozorne som počúval, ale nebudem to nijakým spôsobom komentovať."

Rozhovory v pivnici
Výbor na kontrolu SIS a politici mali už aj v minulosti podozrenie, že SIS centrály strán odpočúva. "Nevedeli sme to zistiť, ale vždy sme s tým počítali. Keď sme rokovali o citlivejších problémoch, snažili sme rokovať inde," hovorí podpredseda výboru na kontrolu SIS László Köteles (SMK). Médiá už v minulosti priniesli informácie, že budova centrály SMK má v podzemí kamennú pivnicu, kde nie je možné chytiť žiaden signál. "Rokovali sme aj v takýchto miestnostiach," potvrdil Köteles. Jeho strana v minulom volebnom období žiadala posilniť kontrolu odpočúvania napr. zriadením samostatného úradu, ktorý by ich mal na starosti.
Za medializáciou informácií o odpočúvaní môže byť aj spor vo vnútri koalície o obsadení vedenia SIS. Mečiarovi koaliční partneri, aj nový šéf SIS totiž zatiaľ odmietajú "vyslyšať" Mečiarovo želanie, aby sa námestníkom SIS pre kontrarozviedku stal Igor Urban - bývalý poslanec HZDS a šéf výboru na kontrolu SIS v čase, keď tajnej službe šéfoval Ivan Lexa. Pre Mečiar pre TV Joj o Magalovi povedal: "Je mi veľmi dobre známy. Je človekom, ktorý dáva záruky, že nebude táto služba zneužitá? Na tú otázku nemám pozitívnu odpoveď."
Mečiar tvrdí, že aj kvôli príprave podkladov pre generálneho prokurátora "zmeškal" v piatok hlasovanie o programovom vyhlásení vlády. Opozícia v tom však vidí politický signál. "Buď sa pánovi predsedovi nepáči, že pán Urban nebude v SIS, alebo má nejaké iné problémy a rieši to takto," hovorí predseda SMK Béla Bugár.

Kto dnes môže odpočúvať:
- SIS
- Vojenské spravodajstvo
- Policajný zbor
- Železničná polícia
- Zbor väzenskej a justičnej stráže
- Colná správa

Tajná služba a odpočúvanie
2001
- riaditeľ SIS Vladimír Mitro informoval, že u nás sa odpočúva asi 500 telefónnych staníc. Vicepremiér Pál Csáky požiadal o vypracovanie analýzy stavu v odpočúvaní telefónov, keďže sa objavili informácie, že sa hrubo porušujú ústavné práva.
2001 - Predseda Smeru Robert Fico vyhlásil, že podľa informácií z vnútra SIS má odpočúvanú súkromnú linku aj mobil. Predseda SMK Béla Bugár hovoril o indíciách, členov ich strany odpočúvajú.
2002 - Poslanec SMK László Gyurovszky o záznamoch s odpočúvaniami tvrdil, že "niektoré finančné skupiny s týmito dokumentmi obchodovali".
2003 - Polícia vo svojom systéme objavila nevyžiadaný rozhovor Pavla Ruska s novinárom zo SME. Po vyšetrovaní prokuratúra podala obžalobu na troch príslušníkov SIS. Pre nedostatok dôkazov ich súd oslobodil. Prípad ešte nie je ukončený.
2005 - SMK prišla s podozrením, že ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona sledovala SIS. Podpredseda parlamentu Viliam Veteška vyhlásil, že aj on bol tajnou službou odpočúvaný a sledovaný. Dokázal si však zariadiť, aby s tým SIS prestala. Tajná služba obe obvinenia poprela.

01 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koncepcia MF SR bez zvýhodnenia 3. piliera dôchodkovej reformy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:35