StoryEditor

Užitočná baktéria je nápomocná ako dobrý priateľ

15.02.2007, 14:20
Autor:
SITASITA

V jednom grame čreva je asi 150-krát viac baktérií ako je ľudí na celom svete. Baktérie sú preto neoddeliteľnou súčasťou života človeka, zvlášť významné sú tie, ktoré pôsobia blahodarne na jeho zdravie. Dôležité je teda rozoznávať škodlivé a užitočné baktérie. Najviac užitočných sa nachádza v tráviacom trakte človeka smerom nadol, teda v tenkom a predovšetkým hrubom čreve. Ak by sa dalo zvážiť, koľko je ich práve v druhom z nich, nameraná hodnota by predstavovala asi jeden kilogram. Práve tieto zabezpečujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je predpokladom aj zdravého človeka.
Užitočné baktérie totiž posilňujú organizmus pri narušení imunity pod vplyvom aktivity patogénnych (choroboplodných) organizmov, stresu a rôznych vonkajších faktorov. Obsiahnuté sú v probiotických výrobkoch akými sú napríklad niektoré jogurty či jogurtové nápoje. Probiotiká sa zaraďujú do skupiny funkčných potravín, pre ktoré vo všeobecnosti platí, že priaznivo pôsobia na zdravie človeka. Sú to živé baktérie vznikajúce napríklad mliečnym kvasením, ktoré svojou činnosťou vyvažujú zlú stravu, ale aj vysokú konzumáciu antibiotík. Pre účinnosť probiotických baktérií (PB) je rozhodujúce, či sa dostanú do čreva konzumenta v dostatočnom množstve a či sú stále. Pozitívny účinok sa navyše dostaví iba v prípade, že PB prežijú nielen vo výrobku, ale živé sú aj po jeho konzumácii. Rozhodujúcim je ich prechod tráviacim traktom, kde na ne čaká množstvo prekážok. Svojimi účinkami prispievajú k vytváraniu zdravej črevnej mikroflóry tým, že upravujú trávenie. Okrem toho pomáhajú pri vstrebávaní dôležitých minerálov a vitamínov. "Stimulujú aj tvorbu látok prirodzenej obranyschopnosti, znižujú precitlivenosť na potravinové alergény, obmedzujú účinky karcinogénnych látok a podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu," povedala detská gastroenterologička, doktorka Iveta Čierna.
Probiotiká sú vhodné pre všetky skupiny populácie i vekové kategórie s výnimkou niektorých prípadov onkologických pacientov. "Nevhodné sú pre extrémne, veľmi ťažké prípady onkologických pacientov, alebo napríklad ľudí po transplantácii kostnej drene, ktorých imunita je prakticky nulová. Vtedy sa konzumácia potravín tohto charakteru neodporúča," povedala pre agentúru SITA Čierna. Vhodné je pred ich konzumáciou niečo zjesť, aby sa pH v čreve mierne zvýšilo.
Priaznivý vplyv pri konzumácii kyslomliečnych výrobkov s obsahom PB sa preukázal aj pri detskej hnačke. Štúdie ukázali, že napríklad konzumácia mlieka fermentovaného kultúrou Lactobacillus casei DN-114 001 má pozitívny účinok na akútne hnačky malých detí. Ich frekvencia sa znížila a rovnako sa skrátil čas ich trvania. Denná konzumácia výrobkov s obsahom bifidobacterium DN-173 010 (Bifidus Essensis) zasa preukázala výrazné skrátenie pasáže tráveniny hrubým črevom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:17