StoryEditor

Imunita - Lipšicov návrh bez šancí

04.05.2005, 00:00
Poslanecká imunita by sa mala vzťahovať len na výroky, ktoré poslanec prednesie na pôde parlamentu. Taký je návrh novely ústavy z dielne ministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH).

Poslanci sú však k jej prijatiu skeptickí - chýba jej podpora aj v samotnej koalícii. Podpredseda ANO Jirko Malchárek dokonca označil takýto návrh za "nezmyselný populizmus". Aliancia je ochotná podporiť jediný variant - bez súhlasu NR SR bude môcť polícia stíhať iba poslanca, ktorého prichytia priamo pri spáchaní trestného činu. V ostatných prípadoch ostane pod ochranou imunity. "Toto je maximum, ktoré sa blíži k najširšiemu parlamentnému konsenzu," uviedol Malchárek pre HN. Novela ústavy potrebuje minimálne 90 hlasov poslancov - teda aj opozičných či nezávislých. Alternatívu zúženia imunity, o ktorej hovorí ANO, by mohol podporiť opozičný Smer. "Je to prijateľná forma," hovorí poslankyňa Smeru Jana Laššáková. HZDS-ĽS, naopak, nezahlasuje za žiadnu formu.
Lipšic naďalej nevidí dôvod, prečo by poslanci i sudcovia mali mať imunitu na konanie, "ktoré nijako nesúvisí s výkonom ich funkcie". SMK presadzuje ešte prísnejší návrh: aby NR SR nemusela rozhodovať ani o väzbe prichyteného poslanca, čo chce, naopak, Lipšic zachovať. Podpredseda SMK Gyula Bárdos však dodáva: "Ak sa nájde iný kompromis zúženia imunity, sme ochotní ho podporiť."
Imunity sa nemienia vzdať ani sudcovia. "Je to jedna z garancií sudcovskej nezávislosti," uviedol prezident Združenia sudcov Slovenska Juraj Majchrák. Zmenu ústavy v pondelok zásadne odmietla aj Súdna rada - tá sa obáva, že oklieštená imunita by sa mohla zneužívať na neodôvodnené stíhania voči sudcom. "Tým chcú sudcovia povedať, že by polícia úplne vykonštruovala nejaký delikt, ktorý sudca nespáchal? To je konštrukcia, ktorá je neakceptovateľná," reagoval pre HN minister Lipšic. O návrhoch na zbavenie imunity sudcov rozhoduje Ústavný súd, doteraz vydal na stíhanie 4 sudcov. Kompromisný návrh obmedzenia imunity včera v čase našej uzávierky hľadala Koaličná rada.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 00:21