StoryEditor

Koalícia chce zúžiť imunitu poslancov v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu

15.11.2005, 14:35
Autor:
TASRTASR

Vládna koalícia chce zúžiť imunitu poslancov v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu. Návrh pripravia členovia mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR.
Dohodli sa na tom na dnešnom rokovaní lídri vládnej koalície.
Koalícia prišla s iniciatívou pár dní po tom, čo poslanec za ĽS-HZDS Ján Cuper spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. "Bolo pre mňa veľmi nepríjemným zistenie, akého skutku sa jeden z poslancov dopustil. Alkohol je za volantom neprípustný bez ohľadu na to, či je niekto ústavný činiteľ, alebo nie," myslí si premiér Mikuláš Dzurinda. Imunita by podľa neho nemala platiť pre poslancov, ak sa dopustia alebo zapríčinia dopravnú nehodu a v ich krvi sa nájde alkohol. Nevylučuje do budúcnosti ani ďalšie zúženia poslaneckej imunity. Treba však podľa neho dávať pozor, aby poslanec naďalej mohol slobodne vykonávať svoje povolanie a bol chránený najmä za svoje výroky a politické pôsobenie.
Šéfovia koaličných strán veria v priechodnosť tohto návrhu v parlamente. "Ak sa to obmedzí len na alkohol, tam asi bude podpora v parlamente," povedal predseda SMK Béla Bugár. Podľa Ľubomíra Lintnera nemá byť poslanec iný tvor ako bežný občan pri požití alkoholu a spôsobení dopravnej nehody.
Lintner ubezpečil koaličných partnerov, že poslanci z jeho skupiny neboli za poslankyňou Ivetou Henzélyovou, ktorú podľa nahrávky predsedu ANO Pavla Ruska chcel niekto údajne skorumpovať. "Nikto z nás za pani Henzélyovou nikoho neposielal," vyhlásil Lintner. K celej záležitosti sa chce vyjadrovať len pred vyšetrovateľom.
Podľa Bugára treba v tomto prípade počkať na jednoznačné stanovisko orgánov činných v trestnom konaní, aby sa zistilo, či je to autentická nahrávka a kto sú "naši". Ak sa potvrdí, že nahrávka je autentická, "budeme konať", povedal Bugár. V prípade potvrdenia, kto sú "naši", naznačil aj potrebu rozmýšľať o budúcnosti vládnej koalície.
Dzurinda si myslí, že nahrávka je vecou orgánov činných v trestnom konaní. "Nie som ani policajt, ani prokurátor, ani sudca, nech si orgány činné v trestnom konaní plnia povinnosti pri akomkoľvek podozrení," uviedol. "Ak ktokoľvek disponuje informáciami, ktoré zakladajú dôvod na podozrenie zo spáchania trestného činu, ústavný činiteľ zvlášť by to mal vedieť, ako sa má správať," poznamenal.
Bugár tiež informoval partnerov o možnom úniku informácií zo správ SIS v súvislosti s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom. "Hovoril som o konkrétnych správach, v ktorých minimálne je náznak toho, že minister bol monitorovaný. Nehovorím, že či legálne alebo nelegálne, to nie je naša úloha," uviedol Bugár. Zdroj, z ktorého informácie unikli - či priamo z SIS alebo od adresátov, sa podľa neho nebude dať zistiť. "Tu rozmýšľame, akým spôsobom zväčšiť právomoc kontrolného výboru Národnej rady," dodal Bugár, ktorý má pochybnosti ohľadne svojej dôvery voči tajnej službe.
Lintner upozornil Bugára, že k tajnej službe treba pristupovať veľmi citlivo a seriózne. Nebráni sa pritom zvýšenej kontrole. Všetci poslanci, ktorí budú v takomto výbore, budú musieť byť však podľa neho preverení na stupeň prísne tajné.
SIS si podľa premiéra Mikuláša Dzurindu robí svoju prácu podľa zákona. "Ak je možné, aby sme túto prácu výraznejším spôsobom v parlamente kontrolovali, ja nie som proti," konštatoval predseda vlády. Netreba však podľa neho spájať etický problém niektorého z ministrov s názormi na pôsobenie SIS.
Každá z koaličných strán odovzdala vlastné návrhy priorít a reforiem na najbližší rok. Stanoviská k nim zaujmú koaličné strany na najbližšom stretnutí. Dovtedy to prerokujú jednotlivé strany.
SMK nemá problém so zmluvami o výhrade svedomia, musia sa však v tejto otázke dohodnúť všetci koaliční partneri. Dzurinda sa neobáva, že táto téma môže vyvolať v koalícii napätie. "Myslím si, že prevláda také všeobecné poznanie, že mali by sme v tom zostávajúcom období sa venovať tým témam, ktoré nie sú kontroverzné, ktoré takpovediac jednoznačne obsahuje náš vládny program, a na ktoré máme samozrejme aj čas a silu," uviedol. Ak by sa objavila téma, ktorá bude koalíciu rozdeľovať alebo sa ukáže ako kontroverzná, verí, že ju nikto nasilu nebude pretláčať. Skupina poslancov okolo Lintnera prijatie zmlúv o výhrade svedomia podporovať nebude.
Lintnerovci medzi svoje priority považujú zákony súvisiace s lepšou prípravou priemyselných parkov, podnikateľským prostredím. V oblasti kultúry je to návrh tlačového zákona a zákona o koncesionárskych poplatkoch. Okrem toho by chceli stihnúť ešte nejaké zákony v oblasti zdravotníctva. Otvoriť chcú aj vecnú diskusiu o zákone o výchove a vzdelávaní z dielne KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:17